28 Ιανουαρίου 1946

«Φανταστείτε, ο Τζόνσον είπε ότι πρέπει να τραγουδήσω την Μπατερφλάι και τη Δυσδεμόνα στον “Οθέλλο”. Για όνομα του Θεού. Γύρισα και είπα: “Πώς το λέτε αυτό;” –είμαι σίγουρη ότι αυτός το είπε. “Γιατί θα είμαι γελοία αν κάνω την Μπατερφλάι έτσι μεγαλόσωμη όπως είμαι”. Είχα δίκιο η φτωχή! Καλύτερα να κλείσω το στόμα μου και να μην ξανατραγουδήσω ποτέ πια από το να τραγουδήσω αυτό το πράγμα. Είναι αλήθεια!».

9 Νοεμβρίου 1948

«Αυτό το γράμμα μου θα σας φέρει μεγάλη χαρά. Διότι μια μεγάλη επιθυμία δική σας και δική μου θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου. Θα κάνω το ντεμπούτο μου στη “Νόρμα” με διευθυντή ορχήστρας τον Σεραφίν στη Φλωρεντία. Τώρα μπορείτε να φανταστείτε τη δουλειά που έχω και την αγωνία από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ως τη στιγμή που θα τελειώσει και θα δω το αποτέλεσμα. Αγαπημένη μου, προσευχήσου να πάει καλά, προσευχήσου να είμαι καλά στην υγεία μου, διότι μετά από αυτή την ερμηνεία, αν πάει όπως ελπίζουμε και ονειρευόμαστε, θα είμαι η βασίλισσα του τραγουδιού στην Ιταλία, για να μην πω σε όλον τον κόσμο, για τον απλούστατο λόγο ότι φτάνω την τελειότητα και επειδή δεν υπάρχει άλλη Νόρμα σε όλον τον κόσμο! Με τη Νόρμα και την Αΐντα ελέγχω την κατάσταση. Ηδη για την Αΐντα όλα τα θέατρα με θέλουν με όποιο κόστος και τίμημα. Αγαπημένη, η δουλειά μας, η φροντίδα σου για τη φωνή μου και οι πολύτιμες συμβουλές σου με φέρνουν εκεί που πάντα ονειρευόμασταν».

2 Οκτωβρίου 1949

«Φαίνεται ότι στην ίδια σεζόν έχω δύο καινούργιες όπερες. Θα ανοίξω τη σεζόν στη Φλωρεντία με “Τροβατόρε”, θα ακολουθήσει μια άλλη που δεν ξέρω ποια (λένε “Οι Πουριτανοί” αν βρουν τενόρο) και μετά την “Τραβιάτα”! Ο Σεραφίν επιμένει να την κάνει εγώ και ελπίζω να μην τον απογοητεύσω. Κρίμα που δεν μπορείτε να με δείτε στη σκηνή. Ελπίζω να σταθώ στο ύψος που ταιριάζει σε μια δασκάλα όπως εσείς. Αν έχετε υποδείξεις (που θα έχετε πολλές), να μου τις γράψετε. Να με σκέφτεστε με την ίδια τρυφερότητα με την οποία σας σκέφτομαι και σας θυμάμαι».

26 Απριλίου 1969

«Η τηλεοπτική συνέντευξη είχε επιτυχία. Μου έκαναν πολλά εγκώμια. Βεβαίως και μετά από δυόμισι ώρες με ρώτησαν για ποιον λόγο σταμάτησα το τραγούδι και εγώ πολύ ειλικρινά τους απάντησα ότι δεν ήμουν ευχαριστημένη με τον εαυτό μου. Με ρωτούσαν αν η αμφιβολία με οδήγησε στον θρίαμβο και εγώ τους απάντησα ότι πρώτα από όλα ξέρω αν τραγουδώ όπως πρέπει. Ελβίρα, θα πρέπει τώρα να βουτήξεις στις αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία, τη δουλειά μου… Σε λίγο θα αρχίσω να γράφω τη βιογραφία μου και θα χρειαστώ πράγματα που μόνο εσύ μπορείς να θυμηθείς και να πεις. Πρέπει να σιγουρευτώ για πολλά πράγματα αν είναι αληθινά και εσύ είσαι πρόσωπο-κλειδί για τη ζωή μου. Ο Σεραφίν και ο Ντε Σαμπάτα έφυγαν χωρίς να έχω τίποτα δικό τους για μένα και είναι κρίμα. Σου ζητώ συγγνώμη, αλλά θα έκανες χάρη και στη Μαρία και στην Κάλλας, αγαπημένη μου. Είμαι καλύτερα. Αισθάνομαι πιο σίγουρη. Εχω παχύνει λίγο και είμαι πολύ αισιόδοξη. Δουλεύω και πάει καλά. Τον Μάιο θα ξεκινήσουν τα γυρίσματα της ταινίας. Θεέ μου, βοήθησέ με!».