Στο Βιθέντε Καλντερόν ακόμα και τα κοκόρια γεννούν, όπως θα έλεγαν οι παλιοί. Υπεύθυνος γι’ αυτό δεν είναι άλλος από τον παλιό άσο της Ατλέτικο Μαδρίτης, Ντιέγκο Σιμεόνε.

Ο Αργεντινός είναι ένας άνθρωπος που επί 23 ώρες και 55 λεπτά κάθε μέρα σκέφτεται το ποδόσφαιρο. Τα υπόλοιπα πέντε τα αφιερώνει στα τρία του παιδιά με τα οποία συνομιλεί τηλεφωνικά.

Ο Αργεντινός είναι μια ακαταμάχητη δύναμη, ένα παλιρροϊκό κύμα που είτε θα σε παρασύρει μαζί του είτε θα σε ισοπεδώσει.

Είναι ο προπονητής που έχει δημιουργήσει μια ομάδα κατ’ εικόνα του.

«Η Ατλέτικο Μαδρίτης παίζει όπως έπαιζε ο Σιμεόνε: δυνατά, προσηλωμένος στο παιχνίδι και πάντοτε τέλειος στην τακτική» λέει ο Κάρλο Αντσελότι.

Η ανταγωνιστικότητα δεν αποτελεί στοιχείο υπό διαπραγμάτευση για τον Τσόλο: «Μου είναι δύσκολο να αντιληφθώ πώς ένας παίκτης δεν τα δίνει όλα στο παιχνίδι. Η αδυναμία δεν με ενδιαφέρει».

Ο Τσόλο ήταν μύθος στο Βιθέντε Καλντερόν πολύ πριν έρθει ως προπονητής παραμονές Χριστουγέννων του 2011.

Το 1996 ως αρχηγός της Ατλέτικο την οδήγησε στην κατάκτηση του νταμπλ, ενώ ήταν αυτός που πέτυχε το καθοριστικό γκολ εναντίον της Αλμπαθέτε, με κεφαλιά, στην τελευταία αγωνιστική, που του χάρισε τον τίτλο του πρωταθλητή στους Κολτσονέρος.

Το πρώτο πράγμα που ζήτησε όταν ανέλαβε το τιμόνι της Ατλέτικο ήταν να αλλάξουν τα δίχτυα και από μαύρα να γίνουν ξανά ερυθρόλευκα, όπως το 1996.

Ο Αργεντινός λατρεύει τα μαύρα ρούχα και την ουσία στο ποδόσφαιρο. Προτιμά να κάνει μια επίθεση και να κερδίσει με 1-0 παρά 15 επιθέσεις και να χάσει.

Οποιος δεν δουλεύει σκληρά δεν έχει θέση στην ομάδα του: «Οι καλοί παίκτες δεν βελτιώνουν τις ομάδες. Οι παίκτες που θέλουν να κερδίζουν είναι αυτοί που τις βελτιώνουν».

Απέναντί του θα βρει την παλιά αλεπού, τον Ζοζέ Μουρίνιο, τον προπονητή που διαθέτει το χάρισμα να προσαρμόζει μοναδικά την ομάδα του στον αντίπαλό του.

Αν το ποδόσφαιρο είναι ένας συνδυασμός τακτικής και συναισθημάτων, τότε ο Πορτογάλος τα κάνει και τα δύο σωστά.

Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως Special One έχει έναν μοναδικό τρόπο να κατακτά τους ποδοσφαιριστές του ακόμα και όταν έρχεται σε ρήξη μαζί τους. «Μου αρέσουν τύποι σαν αυτόν που ό,τι έχουν να σου πουν σ’ το λένε κατάμουτρα» έχει πει ο αμυντικός της Ρεάλ Αλβάρο Αρμπελόα.

Κατά τον Καρίμ Μπενζεμά «είναι ο άνθρωπος που με έκανε να δουλέψω πολύ στο θέμα της ψυχολογίας», ενώ σύμφωνα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο «μελετά καλύτερα από τον καθένα τον αντίπαλο και γνωρίζει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε παίκτη από κάθε ομάδα».

Για τον Special One κάθε αγώνας είναι και μια θεατρική παράσταση, την οποία σκηνοθετεί ο ίδιος.
Ξέρω τι θέλει ο κόσμος

«Χρειαζόμασταν κάποιον που θα έκανε τους παίκτες να δουλέψουν και τους φιλάθλους να πιστέψουν» λέει ο αθλητικός διευθυντής της Ατλέτικο Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Καμινέρο για τον Τσόλο. «Το να ανήκεις κάπου είναι σημαντικό κι εγώ ανήκω στην Ατλέτικο. Οταν έφυγα, το 2005, ήξερα πως κάποια μέρα θα ξαναγύριζα. Νιώθω σαν να βρίσκομαι εδώ όλη μου τη ζωή. Ξέρω τι θέλει ο κόσμος, η ομάδα» εξηγεί ο Σιμεόνε.