Στο πολιτικό ζήτημα του Κυπριακού επικεντρώνεται στο πασχαλινό του μήνυμα ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, τονίζοντας πως «μία τυχόν διφορούμενη ερμηνεία στο κείμενο της τελικής λύσης θα οδηγήσει τελικά στην κατάλυση του Κράτους μας και στην ομηρία μας στα χέρια της Τουρκίας».

Και προειδοποιεί πως η «Εκκλησία πρώτη θα απορρίψει τέτοιο σχέδιο λύσης και θα καλέσει και το λαό να πράξει το ίδιο».

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου απευθύνει στο πασχαλινό του μήνυμα έκκληση ενότητας και ομόνοιας και καλεί κόμματα και πολίτες να ομονοήσουν.

Καλεί τους πάντες «από ιδεολογική ή κομματική τοποθέτηση, όποιες και αν ήταν οι απόψεις ως προς τη διακήρυξη για την έναρξη των συνομιλιών, και όποιες και αν είναι οι επιφυλάξεις τους ως προς την ερμηνεία επίμαχων διατάξεων, να ομονοήσουν και ως ένας άνθρωπος να αγωνιστούμε να αποτρέψουμε όσα κακά διαισθανόμαστε ότι πιθανόν να προκύψουν από τη διακήρυξη και όσα άλλα η βουλιμία του κατακτητή θα προβάλει ως νέες διεκδικήσεις».

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου τονίζει ότι η Εκκλησία «έχει επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης».

«Δεν διαφεύγει της προσοχής μας», αναφέρει ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, «ότι μια τυχ?ν διφορούμενη ερμηνεία στο κείμενο της τελικής λύσης θα οδηγήσει τελικά στην κατάλυση του Κράτους μας και στην ομηρία μας στα χέρια της Τουρκίας».

«Γι’ αυτό», σημειώνει, «και δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρ? αμφιβολία ότι η Εκκλησία πρώτη θα απορρίψει τέτοιο σχέδιο λύσης και ότι θα καλέσει και τον λαό να πράξει το ίδιο».

«Έχουμε την πεποίθηση ότι και η κυβέρνηση της Δημοκρατίας συμμερίζεται τις απόψεις και τις ανησυχίες μας και δεν θα αφήσει να φτάσουμε σε τέτοιο δίλημμα», καταλήγει το μήνυμα του μήνυμα του Χρυσόστομου.