Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών σημειώθηκε ανοιχτά της Παπούας Νέας Γουινέας, το απόγευμα του Μ. Σαββάτου (ώρα Ελλάδας), όπως ανακοίνωσε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Το αρμόδιο Κέντρο Προειδοποίησης στον Ειρηνικό Ωκεανό εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για την Παπούα Νέα Γουινέα και τα Νησιά του Σολομώντα.

Το πρωί του Μ. Σαββάτου, είχε σημειωθεί άλλος ένας ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,9 βαθμών, στα ανοικτά της νήσου Μπούγκενβιλ στην Παπούα Νέα Γουινέα, ωστόσο δεν εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, ανέφεραν σεισμολόγοι.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04:04 (ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 62 χλμ. από την Πανγκούνα, στη νήσο Μπούγκενβιλ, σε βάθος 45 χλμ., όπως διευκρίνισε το Γεωφυσικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Το νησί Μπούγκενβιλ βρίσκεται δυτικά των Νησιών του Σολομώντα, στη λεγόμενη «ζώνη της φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες προκαλώντας έντονη σεισμική και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Πρόκειται για την τέταρτη ιδιαίτερα ισχυρή δόνηση στη συγκεκριμένη περιοχή μέσα σε μία εβδομάδα. Ωστόσο, όλες οι δονήσεις έγιναν στη θάλασσα και δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές.