Ενδεχόμενη αναστολή από την Ευρωπαϊκή Ενωση του σχεδίου για τον αγωγό αερίου «South Stream», για τη διανομή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, δεν θα επηρεάσει την υλοποίησή του, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ την Παρασκευή.

«Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού εκτυλίσσεται στη βάση διακυβερνητικών συμφωνιών που υπέγραψαν η Ρωσία και οι χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο. Και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εφαρμογή τέτοιων συμφωνιών δεν μπορεί να ανασταλεί με αυτό τον τρόπο», εξήγησε ο Νόβακ σε συνέντευξη Τύπου.

«Διεξάγουμε διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το σχέδιο δεν έχει σταματήσει», πρόσθεσε.

Απέναντι στην επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που αναφέρει πως «ο αγωγός αερίου South Stream δεν πρέπει να κατασκευαστεί και πως η Ενωση πρέπει να βρει άλλους τρόπους προμήθειας [φυσικού αερίου]».

Ο South Stream, που θα κατασκευαστεί από την Gazprom και τον ιταλικό ενεργειακό όμιλο Eni, θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βουλγαρία μέσω της Μαύρης Θάλασσας παρακάμπτοντας την Ουκρανία, κύρια χώρα διέλευσης του ρωσικού αερίου, προτού συνεχίσει προς την Ελλάδα και την Ιταλία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Η Βουλγαρία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο, διαμαρτυρήθηκε αμέσως έντονα επιχειρηματολογώντας πως ο South Stream είναι «ένα προνομιούχο στρατηγικό σχέδιο» που δεν μπορεί «να θυσιαστεί για πολιτικούς λόγους».