Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παρά τις υποσχέσεις του, δεν μπορεί να συγκρατηθεί: παρουσιάζοντας τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου του κόμματός του, του Forza Italia, ενόψει των ευρωεκλογών, δεν άντεξε να εγκαταλείψει το γνωστό του «ρεφρέν».

Επανέλαβε ότι «στο εσωτερικό της δικαιοσύνης υπάρχει, σαφώς, μια συγκεκριμένη ομάδα που θέλει να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας».

Ο «πρώην Καβαλιέρε» ξέρει ότι αν συνεχίσει να επιτίθεται στους δικαστές, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ευνοϊκή απόφαση της Δικαιοσύνης για τον τρόπο που θα εκτίσει την ποινή του. Να ωθήσει, δηλαδή, το Δικαστήριο του Μιλάνου να αναστείλει την απόφαση για προσφορά κοινωφελούς εργασίας και να την μετατρέψει σε κατ’ οίκον περιορισμό. Παρά ταύτα, προς το παρόν μοιάζει έτοιμος να πληρώσει το κόστος.

Όταν του έγινε μια πρώτη ερώτηση έδειξε με παντομίμα ότι «κρατά το στόμα του ραμμένο». Αλλά έπειτα από λίγο, δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπερλουσκόνι κατέστησε σαφές ότι όπως κι αν έχουν τα πράγματα εννοεί να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό πολιτικό του ρόλο.

«Ζητάμε την κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αναθεώρηση (του ορίου) της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, η οποία έως τώρα έχει ορισθεί στο 3%», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Στους υποψήφιους του Forza Italia το όνομα που ξεχωρίζει είναι αυτός της Αλεσάντρα Μουσολίνι. Η εγγονή του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι και ανιψιά της ηθοποιού Σοφία Λόρεν είναι ως σήμερα μέλος της Γερουσίας.

Ο σύζυγός της Μάουρο Φλοριάνι, υπενθυμίζουν τα μέσα ενημέρωσης, ενεπλάκη πρόσφατα σε έρευνα για σεξουαλικές επαφές με ανήλικες κοπέλες οι οποίες εκδίδονταν σε μεγαλοαστική περιοχή της Ρώμης. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι υπήρξαν «δυο μόνο συναντήσεις», αλλά πρόσθεσε ότι δεν γνώριζε την ηλικία των ανήλικων κοριτσιών.

Στους υποψήφιους περιλαμβάνεται επίσης η τραγουδίστρια Ίβα Τζανίκι, που ήταν ιδιαίτερα γνωστή την δεκαετία του εβδομήντα — χάρη και σε ερμηνείες τραγουδιών που είχε γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης με τους στίχους μεταφρασμένους στα ιταλικά.

Στο ψηφοδέλτιο της Forza Italia συγκαταλέγεται και ο δημοσιογράφος Αλεσάντρο Τσέκι Παόνε, γνωστός παρουσιαστής της Rai και καναλιών του ομίλου Μπερλουσκόνι. Ήταν από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα που προχώρησαν σε coming out, έκανε δηλαδή δημόσια γνωστό ότι είναι ομοφυλόφιλος. Έχει γράψει σειρά άρθρων και βιβλίων για την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Παρά τις πρόσφατες διαψεύσεις, στις επιλογές του Μπερλουσκόνι συμπεριλαμβάνεται και η πρώην τηλεπαρουσιάστρια της Rai, Mπάρμπαρα Ματέρα, η οποία έχει ήδη εκλεγεί βουλευτίνα της Forza Italia.

Αίσθηση, ακόμη, προκάλεσε η επιλογή του δημοσιογράφου Πάολο Γκουτσάντι (από τους παλιούς και στενότερους συνεργάτες του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού) ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια είχε επικρίνει με μεγάλη αυστηρότητα την εποχή των «πάρτι της έπαυλης του Άρκορε».

Ο Μπερλουσκόνι θα πάρει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, μένει να φανεί πόσο δυναμικά, όπως επίσης μένει να φανεί αν θα καταφέρει —όπως επαναλαμβάνει στους στενότερους συνεργάτες του— «να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του από το 20% στο 30%».

Θα ήθελε, ουσιαστικά, να πετύχει ξανά το «θαύμα» των βουλευτικών εκλογών του 2013, όταν από το 18%, μέσα σε ένα μήνα, εκτόξευσε πράγματι κατά δέκα μονάδες, τα ποσοστά της Forza Italia. Τέτοιοι «άθλοι» όμως είναι δύσκολο να επαναληφθούν.

Τώρα έχει προστεθεί η αμετάκλητη δικαστική καταδίκη του Μπερλουσκόνι και γνωστά στελέχη, όπως ο πρώην υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του κόμματος Πάολο Μποναγιούτι και ο υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, έχουν εγκαταλείψει τον μεγιστάνα του Τύπου και πολιτικό, ιδρύοντας τη Νέα Κεντροδεξιά.

Είναι βέβαιο ότι ο Μπερλουσκόνι θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί κάθε μέσο και ευκαιρία που θα του παρουσιαστεί, περιλαμβανομένης και της κοινωφελούς εργασίας που ανέλαβε.

«Θα πάω με μεγάλη χαρά στο ίδρυμα του Τσεζάνο Μποσκόν, το οποίο φιλοξενεί ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε όλη μου την ζωή άλλωστε βοήθησα όλους όσους είχαν ανάγκη», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Όσοι προέβλεπαν, με άλλα λόγια, ότι πρόκειται να αφιχθεί στο ίδρυμα μαζί με ένα στρατό εικονοληπτών, ηχοληπτών και δημοσιογράφων των τηλεοπτικών καναλιών του που θα δείξουν, με μια μεγάλη σειρά ρεπορτάζ, πόσο ο Μπερλουσκόνι ξέρει να κατανοεί και να στηρίζει τους συνανθρώπους του, φαίνεται όλο και λιγότερο πιθανό να διαψευστούν…