Μήνυση κατά του Ηλία Ψινάκη, που είναι υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα, κατέθεσε η Β’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων επειδή φωτογραφήθηκε, για τις ανάγκες της προεκλογικής του εκστρατείας, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών στη Μπρεξίζα, χωρίς να έχει άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού.

Σχολιάζοντας τη μήνυση, ο Ηλ.Ψινάκης είπε ότι πέτυχε στο στόχο του: να γίνουν γνωστά το μνημείο και η εικόνα εγκατάλειψης που το περιβάλλει.

Η Β’ ΕΠΚΑ υποστηρίζει ότι η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο έγινε χωρίς την έγκριση της Εφορείας, κατά παράβαση της παρ. 1 του άρθρου 10 του Ν. 3028/2002 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, και η φωτογράφηση έγινε χωρίς έγκριση και χωρίς τη νόμιμη καταβολή τελών υπέρ του ΤΑΠΑ.

Στη μηνυτήρια αναφορά η Β’ ΕΠΚΑ αναφέρει, επίσης, ότι «ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος κατόπιν συνεννόησης με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα και τους θερινούς μήνες καθημερινώς, εφ’ όσον προσληφθεί έκτακτο φυλακτικό προσωπικό».

Η απάντηση του Ηλία Ψινάκη ήρθε μέσω Facebook:

«Φίλοι μου, υπάρχει μια μηνυτήρια αναφορά από την Αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία προκύπτει από υπερβολική αντίδραση και είναι αβάσιμη και αδικαιολόγητη.

» Ωστόσο με βοηθάει να πετύχω αυτό που ήθελα: Να μάθει ο ελληνικός λαός την ύπαρξη ενός τόσο σημαντικού μνημείου, όπως ο αιγυπτιακός ναός στη Μπρεξίζα, 35 χλμ. από την Πλατεία Συντάγματος.

» Προσπαθούν να έρθουν τουρίστες από όλο τον κόσμο και βλέπουν κάγκελα και χόρτα! Αυτή η άθλια κατάσταση θα αλλάξει, όταν γίνω Δήμαρχος. Θα πάω σε όλους τους εγκαταλελειμμένους αρχαιολογικούς χώρους και ας μου κάνουν όσες μηνύσεις θέλουν!

» Όσο για τους υπευθύνους, αντί να σπαταλούν χρόνο σε κυνήγι μαγισσών, να κάτσουν να σκεφτούν και να μου προτείνουν τι πρέπει να γίνει, προκειμένου να αλλάξει η υπάρχουσα κατάσταση.

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση, με υγεία για όλους».