Καταγγελίες για βασανισμούς με ηλεκτροσόκ και ξυλοδαρμούς μεταναστών στα κέντρα κράτησης διατύπωσαν ηΚίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα της Ελλάδας σε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας λόγο για «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Εγινε, επίσης, αναφορά σε μετανάστη που υπέστη μόνιμη βλάβη στα γεννητικά του όργανα, όταν ζητούσε φαρμακευτική βοήθεια την οποία του αρνήθηκαν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο συντονιστής της Κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» (ΚΕΕΡΦΑ) και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» Πέτρος Κωνσταντίνου και ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ, αναφέρθηκαν σε δύο περιπτώσεις βασανισμού μεταναστών.

Η πρώτη αφορά στην καταγγελία για βασανισμό με ηλεκτροσόκ του Ν.Α., επειδή – όπως αναφέρθηκε – αρνήθηκε να υπογράψει την οικειοθελή αναχώρησή του από τη χώρα. Ο ίδιος κατέθεσε μήνυση για το συμβάν, αλλά όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου δέχθηκε πιέσεις για να την αποσύρει, γεγονός που δεν έγινε.

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά μια εξήγηση για το ότι δεν έχει βγει ακόμη πόρισμα από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. που διεξάγει έρευνα, δεδομένου – όπως αναφέρει – ότι ο μηνυτής αναγνώρισε δύο αστυνομικούς, ενώ το περιστατικό συνέβη τον Ιούνιο του 2013.

Ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ σημείωσε πως ο καταγγέλλων έχει βρεθεί τουλάχιστον τρεις φορές στο στόχαστρο και έχει καταθέσει αντίστοιχες μηνύσεις για ξυλοδαρμό, επειδή πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις των μεταναστών στα κέντρα κράτησης.

Η δεύτερη καταγγελία αφορά σε μόνιμη βλάβη που υπέστη στα γεννητικά όργανα ο Β.Α., όταν ζητούσε φαρμακευτική βοήθεια, την οποία του αρνήθηκαν.

Ο κ. Κωνσταντίνου και ο κ. Ασλάμ ζήτησαν το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, τα οποία χαρακτήρισαν «στρατόπεδα συγκέντρωσης».