«Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι η πιο γνήσια απάντηση στην πολιτική της ΕΕ και σε όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν έρθει με κατευθύνσεις της ΕΕ και έχουν υλοποιηθεί από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις», ανέφερε ο γγ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό της Αττικής.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στην κριτική ότι το ΚΚΕ θέλει την Ελλάδα απομονωμένη, είπε ότι απομονωμένος είναι ο ελληνικός λαός μέσα στην ΕΕ, καθώς από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πηγάζει σειρά κατευθύνσεων και μέτρων, που έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες σε όλους τους τομείς της παραγωγής.

«Γι’ αυτό είμαστε αντίθετοι με την άποψη κάποιων δυνάμεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και άλλων δυνάμεων, όπως το Σχέδιο Β του Αλαβάνου ή η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δεν εντάσσουν την αποδέσμευση από την ΕΕ σε ένα συνολικό πρόγραμμα λαϊκής διακυβέρνησης, λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια – διότι δεν μπορείς να μην έχεις τις πλουτοπαραγωγικές πηγές στα χέρια σου σαν εξουσία, σαν κυβέρνηση, οπότε να κατανείμεις πόρους, εργατικό δυναμικό κ.λπ.», προσέθεσε.

Αναφορικά δε με το θέμα των συμμαχιών, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι η πρόταση του ΚΚΕ απευθύνεται πέραν του ελληνικού και στους λαούς της Ευρώπης.

Ερωτηθείς με ποιο από τα αντιτιθέμενα στρατόπεδα στην Ουκρανία είναι εγγύτερα το ΚΚΕ, είπε ότι η λύση δεν είναι η σύνταξη με κάποιον ιμπεριαλιστικό πόλο, αλλά ο αγώνας για ανάπτυξη αυτοτελούς λαϊκής πάλης για νέα κοινωνική οργάνωση, για τη σοσιαλιστική κοινωνία, όπου πραγματικά η εργατική τάξη και ο λαός θα βρίσκονται στην εξουσία.

Ακόμη, χαρακτήρισε τη Ρωσία ως «μεγάλη καπιταλιστική δύναμη, που εξελίσσεται σε ιμπεριαλιστικό κέντρο, «και βεβαίως έχει τα δικά της συμφέροντα, εκπροσωπεί συμφέροντα δικών της επιχειρηματικών ομίλων, δικών της γεωστρατηγικών και απ’ αυτή την άποψη είναι και σε σύγκρουση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Και αυτό φαίνεται τώρα στην Ουκρανία».

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του ως «σκυλάκι του καναπέ» και ερωτηθείς «τότε τι σκυλί θα είναι η Νέα Δημοκρατία», ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι με την φράση αυτή εξηγούσε τον καιροσκοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ που στη Ελλάδα κάνει το «λιοντάρι» και στην Ευρώπη γίνεται «σκυλάκι του καναπέ».

Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, είπε ότι «φυσικά δεν μπορούν να ασκήσουν φιλολαϊκή πολιτική, το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο σε αυτό, μόνο που εκεί ξέρεις ότι έχεις έναν αντίπαλο που δεν «μασά τα λόγια του» και δεν κρύβεται».

Σε ερώτηση σχετικά με τα νέα κομματικά σχήματα και ειδικά Το Ποτάμι, ο γγ του ΚΚΕ είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφθεί καλύτερα γύρω από αυτά τα κόμματα, τα σχήματα και τα μορφώματα, που εμφανίζονται προεκλογικά χωρίς ουσιαστικά προγράμματα, με μόνο πρόγραμμα «ότι θα κινηθούν με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ, εντός των τειχών της ΕΕ, συνεργαζόμενοι με μεγαλοεπιχειρηματίες, με μεγαλοσυμφέροντα».

Εκτιμά δε ότι όλα αυτά τα σχήματα θέλουν να υφαρπάξουν την λαϊκή ψήφο για να μπορέσουν να την διαθέσουν ως «τσόντα» του πολιτικού συστήματος.

«Οι ψήφοι που θα πάνε σε κόμματα σαν Το Ποτάμι, την επόμενη των εκλογών, ο ελληνικός λαός θα τις δει να στηρίζουν αντιλαϊκούς νόμους, να στηρίζουν τα μνημόνια διαρκείας, να στηρίζουν πολιτικές επιτήρησης και εποπτείας που έχει επιβάλει από 1/1/2014 η ΕΕ», είπε.

Σε ερώτηση για το πού θέτει τον εκλογικό πήχη το ΚΚΕ, είπε ότι το κόμμα δεν βάζει αριθμητικούς στόχους στις εκλογές, αλλά θεωρεί ότι όσο ισχυρότερο βγει, τόσο περισσότερο από καλύτερες θέσεις θα μπορέσει να παλέψει για τα λαϊκά προβλήματα, ταυτόχρονα με την πάλη για να ανοίξει ο δρόμος για συνολικές ανατροπές και αλλαγές στην τάξη που έχει την πραγματική εξουσία.

Ανέφερε, επίσης, ότι το ΚΚΕ ποτέ δεν καταστροφολόγησε, ούτε απέκλεισε την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος ή αναιμικής ανάπτυξης, αλλά θέτει το ερώτημα «για ποιον θα είναι αυτή η ανάκαμψη, για ποιον θα είναι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα- και εδώ είναι που διαφωνούμε», γιατί «το ουσιαστικό ζήτημα είναι ότι αυτή η ανάκαμψη, η έξοδος στις αγορές για τις οποίες πανηγυρίζει η κυβέρνηση, για τις οποίες ήρθε και η κ. Μέρκελ δεν θα είναι σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων».

«Δηλαδή δεν θα ζήσουν χρόνια προ κρίσης ούτε μετά από μια 5ετία. Δεν θα πάψουν να υπάρχουν τα αντιλαϊκά μέτρα, οι αντιλαϊκοί νόμοι, που πολλούς απ’ αυτούς δεν τους έχουμε ζήσει στο πετσί μας ακόμη, κάποιοι νόμοι τώρα αρχίζουν και εφαρμόζονται» προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι «το πρόγραμμα 2014-2020 αυτό σημαίνει, υλοποίηση τέτοιων μέτρων».

Σχετικά με την απουσία του ΣΕΒ από τη συνάντηση των νέων, κυρίως, επιχειρηματιών με την κ. Μέρκελ, είπε «δεν ξέρω αν αυτό έχει σχέση με το ότι ο ΣΕΒ μιλάει περισσότερο με τον κ. Τσίπρα και με το ΣΥΡΙΖΑ και έχει κάνει τις πολιτικές του επιλογές», ενώ στην παρατήρηση «άλλο καρφί αυτό», ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «δεν είναι καρφί, το λένε και οι ίδιοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για τους Έλληνες βιομήχανους και ο κ. Δασκαλόπουλος έχει μιλήσει για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι η κ. Μέρκελ, ως εκπρόσωπος των μονοπωλιακών ομίλων της Γερμανίας, ήλθε στην Ελλάδα όχι μόνο για να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και για να προωθήσει μπίζνες της γερμανικής αστικής τάξης, και ανέφερε πως γι’ αυτήν την επιλογή της «ίσως στενοχωριούνται άλλα κέντρα, όπως πιθανόν είναι οι ΗΠΑ, μένει να το δούμε στο επόμενο διάστημα».