Αναδείχθηκαν το πρωί της Δευτέρας και ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι 34 από τους 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από ψηφοφορία που έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η Σοφία Σακοράφα και ο Δημήτρης Παπαδημούλης θα είναι οι δυο υποψήφιοι που προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ μια θέση στο ψηφοδέλτιο θα έχει και ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, αναμένουν, εξάλλου σήμερα και την απάντηση του Λάκη Λαζόπουλου.

Από τις εξωκομματικές υποψηφιότητες το «εισιτήριο» πήραν 14 ονόματα, πλην του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου και του πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλου Αλμπάνη.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ την Τετάρτη θα οριστικοποιηθεί το ψηφοδέλτιο.

Οι συνεργαζόμενοι υποψήφιοι είναι:

Ακης Αρχοντόπουλος, συνδικαλιστής στην ΕΥΑΘ

Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών

Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος

Θέμης Κοτσιφάκης, πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Στέλιος Κούλογλου, δημοσιογράφος

Κωσνταντίνα Κούνεβα, συνδικαλίστρια

Δήμητρα Μανόλη, συνδικαλίστρια καθαρίστρια

Νίκος Ξυδάκης, δημοσιογράφος

Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός

Σάββας Ρομπόλης, ΙΝΕ-ΓΣΕΕ

Σετιχά Σουλεϊμάν, ακτιβίστρια Ρομά

Αλεξάνδρα Χριστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Δημήτρης Χριστόπουλος, καθηγητής Παντείου

Κώστας Χρυσόγονος, Συνταγματολόγος

Κομματικά στελέχη

Γυναίκες:

Σια Αναγνωστοπούλου

Νατάσα Θεοδωρακοπούλου

Σόφη Παπαδόγιαννη

Πέτυ Πέρκα

Σοφία Σακοράφα

Ράνια Σβίγκου

Δέσποινα Σπανού

Μάγδα Σπηλιοπούλου

Ελένη Σωτηρίου

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Ανδρες:

Χάρης Γολέμης

Αλέκος Καλύβης

Χρήστος Λάσκος

Σωτήρης Μάρταλης

Γιάννης Μηλιός

Αλέξης Μπένος

Γιάννης Μπουρνούς

Δημήτρης Παπαδημούλης

Γιάννης Τόλιος

Νίκος Χουντής

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την Κυριακή υπήρξε επεισοδιακή με αντεγκλήσεις ανάμεσα στην πλειοψηφία και την μειοψηφία της Αριστερής Πλατφόρμας.

Η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε μεν με μεγάλη πλειοψηφία, αλλά επειδή δύο τροπολογίες που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δεν έγιναν δεκτές, η Πλατφόρμα ψήφισε λευκό.

«Αγκάθι» αποτέλεσαν από την αρχή της συνεδρίασης τα συνεργαζόμενα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο ψηφοδέλτιο, αλλά και η διαδικασία επιλογής τους.

Σε παρέμβασή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επέμεινε στις ενστάσεις του, ζητώντας «…να διαπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ένα νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης σε όλους τους τομείς, στον ιδεολογικό, στον πολιτικό, στον προγραμματικό, στον κινηματικό».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο ίδιος και η Αριστερή Πλατφόρμα απαίτησαν από την ηγεσία «…μια ριζοσπαστικοποίηση, η οποία θα πρέπει να συντελεστεί με κοινωνικούς, εργατικούς και λαϊκούς όρους και όρους συνεκτικής εναλλακτικής απάντησης στην τρόικα, τα μνημόνια, το νεοφιλελευθερισμό και τελικά στον ίδιο τον καπιταλισμό».

Η σοβαρότερη διαφωνία σχετικά με τούς υποψήφιους, «φωτογράφιζε» επί της ουσίας στελέχη, όπως ο ανεξάρτητος σήμερα ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης, που τοποθετήθηκε στη λίστα του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ενστάσεις βέβαια, διατυπώθηκαν και από άλλες πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιους όπως οι οικονομολόγοι Γιάνης Βαρουφάκης και Κώστας Λαπαβίτσας.

Τελικά σε αυτήν τη φάση της διαδικασίας επιλογής, κανείς τους δεν ήταν…υποψήφιος υποψήφιος.

Κατά την ομιλία του στην ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στο εσωτερικό του κόμματος να εναρμονιστεί πλήρως με την ηγεσία και να μην δημιουργεί παραφωνίες και να μην διατυπώνει ενστάσεις οι οποίες όπως είπε λειτουργούν αρνητικά στην εικόνα συνοχής την οποία πρέπει να παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.