Την περαιτέρω ενδυνάμωση της τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας και Ρωσίας έχει στόχο η επίσκεψη της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη στη Μόσχα τη Μεγάλη Τρίτη, 15 Απριλίου.

Η Oλγα Κεφαλογιάννη θα έχει σειρά συναντήσεων με υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης και τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς και στο επίκεντρο των συζητήσεών της θα τεθούν το ζήτημα των θεωρήσεων τουριστικής βίζας και η ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων για τον θεματικό τουρισμό.

Με βάση το πρόγραμμα της υπουργού, τη Μεγάλη Τετάρτη θα έχει επίσης συνεργασία με την υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας ενώ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τον επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού.

Η ίδια θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε ρωσικά ΜΜΕ και θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης. Την Κεφαλογιάννη θα συνοδεύουν ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς και πολυμελής αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σε συνέχεια της εντυπωσιακής αύξησης που παρουσίασε η ρωσική αγορά το 2013 στη χώρα, εφέτος καταγράφει μια υστέρηση στις προκρατήσεις, η οποία αποδίδεται κυρίως στην υποτίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Ρωσίας, το 2013 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1.352.900 Ρώσοι, καταγράφοντας αύξηση 54,7% σε σύγκριση με το 2012.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 1.341.800 ευρώ, ενισχυμένες κατά 42,2% σε σχέση με το 2012.

Την ίδια χρονιά η Ελλάδα βρέθηκε στην τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Ρώσων οι οποίοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών (98,3%) επισκέπτονται την Ελλάδα αεροπορικώς από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο.

Το 2013 παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση όλο τον χρόνο και κυρίως τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο, ενώ με βάση στοιχεία αφίξεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), τα περισσότερα αεροσκάφη έρχονται στα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης, Ρόδου και της Κω.