Στη στρατηγική της σύγκρουσης εμμένει η Χρυσή Αυγή μετά τις νέες απειλές κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν. Αυτούς θα τους τελειώσουμε και αυτό σας το υποσχόμαστε» είπε την περασμένη Παρασκευή ο πυρηνάρχης Περάματος και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Περικλής Μουλιανάκης σε προεκλογική ομιλία του. Τα λόγια που χρησιμοποίησε ανήκουν στον προφυλακισμένο βουλευτή Γιάννη Λαγό. Τα είχε πει λίγο καιρό πριν από την επίθεση χρυσαυγιτών με καδρόνια και λοστούς κατά εργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης στις 12 Σεπτεμβρίου.
Ο Μουλιανάκης φέρεται ως ιδιοκτήτης εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων με αντικείμενο «υπηρεσίες ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού – υπηρεσίες αχθοφόρων» (ο ίδιος έχει δηλώσει ότι αυτή η εταιρεία υπάρχει μόνο στα χαρτιά). Στην ομιλία του αποκάλεσε πάνω από δέκα φορές τα μέλη του ΠΑΜΕ «ρουφιάνους». Παράλληλα δικαιολόγησε τη χρήση της φράσης του Λαγού λέγοντας ότι το ΠΑΜΕ θα εξαφανιστεί τώρα που το σωματείο της Χρυσής Αυγής απέκτησε νομική υπόσταση.
Η Χρυσή Αυγή από το καλοκαίρι επιχειρούσε να ριζώσει στο πληγωμένο από την ανεργία Πέραμα ιδρύοντας δικό της σωματείο στη Ζώνη. Μια από τις προτάσεις της ήταν η μείωση του μεροκάματου των εργαζομένων «για να έρθουν δουλειές». Οι μισθοί όμως στα ναυπηγεία παραμένουν στα επίπεδα του 2010 για μια βαριά εργασία με υψηλούς δείκτες θνησιμότητας.

Με αφορμή τις απειλές Μουλιανάκη, το ΚΚΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι θέλουν να μετατρέψουν το Πέραμα σε εργασιακό Νταχάου». Παράλληλα τονίζει ότι η νέα χρυσαυγίτικη πρόκληση αποτελεί «επιβεβαίωση για το ποιοι ευθύνονται για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα ενάντια στα μέλη του ΚΚΕ και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τον περασμένο Σεπτέμβρη». Το ΚΚΕ καταλογίζει ευθύνες και στον δήμαρχο Περάματος για την παραχώρηση αίθουσας στη Χρυσή Αυγή.

ΤΟ «ΛΑΘΟΣ». «Ηταν λάθος μας η παραχώρηση της αίθουσας. Δεν προβλέψαμε τι θα γινόταν», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Περάματος Παντελής Ζουμπούλης. Παραδέχεται ότι το ΚΚΕ «έχει δίκιο» που αντιδρά, μετά και την επίθεση του Σεπτεμβρίου και εξηγεί ότι ουδέποτε δόθηκε έγγραφη άδεια στη Χρυσή Αυγή για πραγματοποίηση της εκδήλωσης. «Υπάρχει όμως πάγια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ότι δίνουμε τον χώρο σε κόμματα που τον ζητούν. Προσπάθησα να σταματήσω την εκδήλωση, αλλά με διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προκαλέσουν προβλήματα», αναφέρει ο κ. Ζουμπούλης. «Απείλησαν μάλιστα ότι εάν δεν τους δώσω τον χώρο, θα πάνε σε κάποια πλατεία και δεν ήθελα να συμβεί αυτό», προσθέτει.
Η Χρυσή Αυγή δεν έχει βγάλει από την προεκλογική της ατζέντα τη σύγκρουση. Τον περασμένο Ιανουάριο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των υποψηφίων της για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στον Πειραιά μέλη της παρέλασαν στο Κερατσίνι, κατέβασαν πανό που είχε αναρτηθεί στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και επιτέθηκαν κατά αναρχικών στο στέκι Ρεσάλτο.

Αυτή η στρατηγική είναι γνώριμη σε ειδικούς που μελετούν νεοναζιστικές οργανώσεις. Ο Ντιρκ Μπόρστελ, ερευνητής σε ζητήματα της εξτρεμιστικής Ακροδεξιάς στο Ντόρτμουντ είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» με αφορμή τις κινήσεις της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα ότι «συνήθως στις μεγάλες πόλεις οι νεοναζιστικές ομάδες επιλέγουν τη σύγκρουση». Διατηρούν πυρήνες που όπως λέει ο Μπόρστελ «θεωρούν τη βία ως κάτι το φυσικό και αποδεκτό στην προσπάθειά τους να εγκαθιδρυθούν σε μια γειτονιά».