Για «τριτοκοσμικά παζάρια» και «λαθρεμπόριο» προειδοποίησε ο υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας με τη ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στο υπό ανέγερση τέμενος στον Ελαιώνα. Σε μια εμφανή προσπάθεια να προσεταιριστεί το ακροδεξιό κοινό, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το τζαμί, επιτέθηκε μέσω του BHMA FM 99,5 εκ νέου προς τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη κατηγορώντας τον ότι «φοβάται τη βούληση των Αθηναίων».

Νωρίτερα τη Δευτέρα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Καμίνης είχε επισημάνει ότι η ανέγερση τεμένους ώστε να μπορούν να έχουν έναν χώρο προσευχής οι χιλιάδες μουσουλμάνοι κάτοικοι της Αθήνας, «αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας». Και είχε μάλιστα υπενθυμίσει πως ο Σπηλιωτόπουλος, ως βουλευτής, «ψήφισε και τον σχετικό νόμο» ενώ «ως υπουργός Παιδείας δεν έκανε τίποτε για να τον αναιρέσει».

Η πρωτοβουλία του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανέγερση τεμένους έχει ήδη προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡαλλά και τα αρνητικά σχόλια ορισμένων βουλευτών της ΝΔ.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάννη, επίσης στον ΒΗΜΑ FM 99,5 τη Δευτέρα η οποία υπενθύμισε ότι«οι αρχές μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, δηλαδή της ΝΔ, είναι πάρα πολύ σαφείς: Δεν είναι ξενοφοβικές ή πατριδοκάπηλες, αλλά είναι πατριωτικές. Είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας».

Παρ’ ολ’ αυτά, ο Αρης Σπηλιωτόπουλος επιμένει:«Μου κάνει αρνητική εντύπωση το σημερινό ολίσθημα του κ. Καμίνη να καταφύγει σε ανακρίβειες και ψεύδη, προκειμένου να καλύψει την αδυναμία του να απαντήσει» δήλωσε, για να σχολιάσει τα όσα είχε πει νωρίτερα ο Γιώργος Καμίνης που είχε κάνει λόγογια «μεγάλο ολίσθημα», λέγοντας ότι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος «προσπαθεί απεγνωσμένα να αναιρέσει τη δήλωσή του».

«Καμία δήλωσή μου δεν παίρνω πίσω. Είχα πει από την αρχή ότι στο επίπεδο του Δήμου θα υπάρχουν δύο βασικές αρχές: Η αρχή της συνεννόησης και της σύνθεσης. Δηλαδή στέκομαι πάνω από τον επίπεδο άξονα και πιστεύω ότι τα προβλήματα έχουν σύγχρονες λύσεις και ριζικές και θέλω να συνενώσω και να συνθέσω ιδέες και απόψεις. Και η δεύτερη είναι η συμμετοχή: συμμετοχικός δήμος, να συμμετέχουν οι Αθηναίοι στην ουσία του δήμου και στις αποφάσεις» είπε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος στον ΒΗΜΑ FM.

«Είναι δυνατόν όταν σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων, να εκφράζονται συνεχώς για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή τους, εδώ στην Αθήνα να αντιδρά ο κ. Καμίνης; Είναι δυνατόν να υπάρχει στον 21ο αιώνα δήμαρχος που φοβάται τη βούληση των πολιτών της Αθήνας;» διερωτήθηκε ο Αρης Σπληλιωτόπουλος.

«Συμμετοχικός δήμος, να συμμετέχουν οι Αθηναίοι στην ουσία του δήμου και στις αποφάσεις. Είναι δυνατόν όταν σε όλη την Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα, μέσω τοπικών δημοψηφισμάτων, να εκφράζονται συνεχώς για τα ζητήματα που αφορούν την περιοχή του, εδώ στην Αθήνα να αντιδρά ο Γιώργος Καμίνης; Είναι δυνατόν να υπάρχει στον 21ο αιώνα δήμαρχος που φοβάται τη βούληση των πολιτών της Αθήνας;»

Ο Σπηλιωτόπουλος είπε ότι αντικείμενο του δημοψηφίσματος «θα είναι αν το τζαμί θα γίνει στα όρια της Αθήνας».

Πιστεύω ότι στην περίοδο κρίσης και στα όσα έχουν συμβεί και με την αθρόα συγκέντρωση λαθρομεταναστών στα όρια της Αθήνας, αυτό σημαίνει επιβάρυνση του αστικού ιστού, λαθρεμπόριο και τριτοκοσμικά παζάρια» προειδοποίησε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το ίδιο θέμα, ο Γιώργος Καμίνης είχε αναφέρει ότι στις μουσουλμανικές χώρες υπάρχουν ορθόδοξοι χώροι λατρείας. «Γιατί σηκώνουν τώρα το θέμα του τζαμιού, γιατί δεν εξέφρασαν νωρίτερα τις αντιρρήσεις τους για το θέμα του τζαμιού; Είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας μας» υπενθύμισε ο δήμαρχος Αθηναίων.