Ευθεία επίθεση στον Πρωθυπουργό για την υπόθεση Μπαλτάκου εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως το ζήτημα βαρύνει τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρα εξαιτίας της «σχέσης του στενού του περιβάλλοντος» με την ακροδεξιά και τη Χρυσή Αυγή.

Ο Πρωθυπουργός «δεν μπορεί να παριστάνει τον τιμητή, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι δώσει εξηγήσεις στη Βουλή», τόνισε ο Αλ.Τσίπρας, σε μια προφανή απόπειρα να συνδέσει τον Αντ. Σαμαρά με τον Τάκη Μπαλτάκο, για τον οποίο το Μέγαρο Μαξίμου έχει περάσει την άποψη ότι ενεργούσε αυτοβούλως και εν πολλοίς «ανοήτως».

Ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στα συγκεκριμένα σχόλιαμετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όσον αφορά την ίδια την συνάντηση και τις εξελίξεις στην Κύπρο, ο Αλ.Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για «δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, που για μας δεν είναι άλλη από την προοπτική μιας δικοινοτικής, διζωνικής, ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, με μία κυριότητα, μία ιθαγένεια, χωρίς τρίτους εγγυητές και χωρίς ξένα στρατεύματα».

«Επισημάναμε, βεβαίως, στον πρόεδρο και τις ανησυχίες μας, δεδομένου ότι και η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη καμπή, η οικονομική κρίση σοβεί. Ως εκ τούτου, θεωρούμε πολύ πιθανόν ορισμένοι να νομίζουν πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο πίεσης για την επιβολή άδικων επιλογών» είπε ο Αλ.Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό, και πιστεύουμε ότι δεν θα είναι αποδεκτό, ούτε από τον κυπριακό λαό, βεβαίως, ούτε κι από την Ελλάδα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με τις φημολογούμενες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, εκ μέρους της Τουρκίας, για το Άνοιγμα των Κεφαλαίων 23, 24, 5, 8 και 19, για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, απάντησε πως «σε αυτή τη φάση πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα».

«Οι πιέσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δεν είναι ώρα η ελληνική πλευρά να κάνει κινήσεις χωρίς συνεννόηση μάλιστα με την κυπριακή, πολύ περισσότερο όταν είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες που θα επικαθορίσουν το πλαίσιο της επικείμενης λύσης. Συνεπώς, πιστεύουμε ότι κάθε τέτοια κίνηση θα ήτανε άκαιρη» τόνισε.