Ο δρόμος προς την κάλπη περνάει και από τα… γήπεδα. Ηδη, οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων έχουν «παρέμβει» τόσο στην κούρσα των περιφερειακών εκλογών στην Αττική όσο και σε εκείνη για τη διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων. Σε άλλες περιοχές, αθλητές και παράγοντες ομάδων είναι είτε επικεφαλής συνδυασμών είτε μετέχουν ως υποψήφιοι.

Το ποδόσφαιρο αποκτά ξεχωριστή δυναμική στις αυτoδιοικητικές εκλογές. Πριν από λίγες ημέρες δηλώσεις της υποψήφιας για την Περιφέρεια Αττικής Ρένας Δούρου σχετικά με το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ προκάλεσαν την αντίδραση των οπαδών της ομάδας.

Οι οπαδοί θεώρησαν ότι η Δούρου τάσσεται κατά της κατασκευής του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η ίδια το αρνήθηκε κατηγορηματικά. Εν τούτοις μερίδα οπαδών δεν πείστηκε. Οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ αποδοκιμάζοντας με συνθήματα την υποψήφια και πετώντας φέιγ βολάν, ενώ ανέβασε πανό με υβριστικά συνθήματα κατά τη διάρκεια αγώνα. Μπροστά στο ενδεχόμενο η κατάσταση να χειροτερέψει, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε την περασμένη Κυριακή να βγάλει ανακοίνωση τονίζοντας πως η ΑΕΚ δικαιούται και πρέπει να κατασκευάσει το νέο γήπεδό της στο οικόπεδο που της έχει παραχωρηθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και ότι δεν έχει προβεί ούτε προτίθεται να προβεί σε καμιά ενέργεια ή πρωτοβουλία κατά της κατασκευής.

ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ. Φωτιές όμως έχει ανάψει και το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Η διπλή ανάπλαση –η κατασκευή γηπέδου του ΠΑΟ στον Βοτανικό και η αναμόρφωση της περιοχής στη Λ. Αλεξάνδρας –έχει κολλήσει. Στο τέλος Φεβρουαρίου, μόλις δηλαδή η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων δημάρχων είχε αρχίσει να ζεσταίνεται, ο Γιώργος Καμίνης με επίσημη δήλωσή του διέψευσε πως ο δήμος επιθυμεί την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Είχαν προηγηθεί σχετικά δημοσιεύματα. Και ο κ. Καμίνης απαντούσε: «Δημοσιεύματα και σκόπιμες διοχετεύσεις εμφανίζουν τον Δήμο Αθηναίων ότιδήθενεπιδιώκει την κατεδάφιση του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, γεγονός απολύτως ψευδές». Ο δήμαρχος ξεκαθάριζε ακόμη ότι «ο Δήμος Αθηναίων και εγώ προσωπικά σταθήκαμε αρωγοί και συμπαραστάτες στην εξεύρεση προσωρινών λύσεων που επιτρέπουν σήμερα στον ΠΑΟ να χρησιμοποιείχωρίς κανένα πρόβλημα το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας».

Ο κ. Καμίνης επανήλθε στο θέμα πριν από λίγες ημέρες (Βήμα FM) καθησυχάζοντας μία ακόμη φορά τους φίλους του Παναθηναϊκού: «Είμαι Παναθηναϊκός. Ο δήμαρχος της Αθήνας έχει καθήκον να στέκεται δίπλα στην ομάδα και να προσπαθεί να τη συμφιλιώσει με τα συμφέροντα της πόλης».

ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Αρωμα ποδοσφαίρου έχουν και οι υποψηφιότητες για τον Δήμο της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Ο παλιός άσος της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού Λύσανδρος Γεωργαμλής, επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος της πόλης –έχει διατελέσει και αντιδήμαρχος –είναι υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό Ανεξάρτητη Δημοτική Παράταξη – Ενωση Δημοτών Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Από τον χώρο του ποδοσφαίρου προέρχεται και ο Μιχάλης Παυλής –πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, σήμερα προπονητής στις Ακαδημίες –που θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ν. Φιλαδέλφειας με τον συνδυασμό του Γιώργου Αράπογλου «νέο» – Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας.

Γνωστά ονόματα του αθλητισμού θα έχει –όπως όλα δείχνουν –το ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου με τη ΝΔ Αρη Σπηλιωτόπουλου. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έχει ανακοινώσει ότι στην ομάδα του θα είναι ο διεθνής μπασκετμπολίστας Γιώργος Καλαϊτζής και η ολυμπιονίκης κολύμβησης Νέρι Μαντέι Νιανγκουάρα.

Ποδοσφαιρικό χρώμα έχουν οι μάχες και στον Βόλο. Υποψήφιος δήμαρχος με τον συνδυασμό Βόλος 2014, Νέα Εποχή – Νέα Δυναμική είναι ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Βορειότερα, στη Βέροια, ακόμη ένας παλαίμαχος μπαίνει στο τερέν της πολιτικής. Ο Γιώργος Κουλακιώτης, παλιός ποδοσφαιριστής της Βέροιας και του ΠΑΟΚ, πτυχιούχος από το ΑΠΘ, θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό Γιάννη Μεν. Παπαγιάννη Δικαίωμα για Νέα Βέροια.