Εισαγωγές ρωσικών εταιρειών στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αγορές ακινήτων εκατομμυρίων δολαρίων από Ρώσους στο Τσέλσι, σε δρόμους που ονομάζονται «Σοκάκια των Δισεκατομμυριούχων». Φοίτηση των παιδιών των Ρώσων στα ακριβότερα σχολεία της Βρετανίας, την ώρα που οι γονείς τους κάνουν «σόπινγκ» στο Χάροντς και στο Ασπρεϊ. Ρωσικές ιδιοκτησίες ποδοσφαιρικών ομάδων και εφημερίδων και οινολογικών μονάδων που πωλούν κάποια από τα ακριβότερα κρασιά στον κόσμο. Είναι σαφές ότι το Λονδίνο υποδέχεται πακτωλό χρημάτων από τη Ρωσία. Γι’ αυτό και πολλοί ισχυρίζονται ότι η Βρετανία θα πρέπει να το σκεφθεί διπλά προτού συναινέσει στην επιβολή από τη Δύση έστω και περιορισμένων κυρώσεων στη Μόσχα εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας.

Θεωρητικώς το Λονδίνο, ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο, έχει πολλά να χάσει αν οι Ρώσοι αποφάσιζαν να του επιβάλουν, δίκην αντιποίνων, κυρώσεις. Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν άλλα πράγματα. Δείχνουν ότι η συμβολή των Ρώσων στην οικονομική δραστηριότητα και την ευημερία του Λονδίνου είναι σημαντική, αλλά όχι κεφαλαιώδης. Η παρουσία των Ρώσων είναι κραυγαλέα επειδή, αν και ελάχιστοι, είναι υπερβολικά πλούσιοι εκείνοι που συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ολιγάρχες, όπως ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπραμόβιτς, τραβούν την προσοχή. Ομως, από τους συνολικά 300.000 Ρώσους που ζουν στη Βρετανία ελάχιστοι συγκεντρώνουν αξιοσημείωτο πλούτο στα χέρια τους.

«Πόσο ευάλωτο είναι το… Λόντονγκραντ από ενδεχόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας;» αναρωτιέται ο Ραούλ Ράπαρελ της εδρεύουσας στη βρετανική πρωτεύουσα εταιρείας ερευνών Open Europe. Για να απαντήσει ο ίδιος ότι οι φήμες περί επικείμενης καταστροφής είναι υπερβολικές. Από την εποχή που η Gazprom έγινε η πρώτη ρωσική εταιρεία που εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, πριν από 18 χρόνια, στη λονδρέζικη αγορά μπήκαν άλλες 67 ρωσικές επιχειρήσεις. Δεν ξεπερνούν σημαντικά σε αριθμό τις επιχειρήσεις από άλλες χώρες (95 είναι οι αμερικανικές, 62 οι ινδικές και 59 οι κινεζικές). Η αξία των ρωσικών εγγραφών την τελευταία δεκαετία φθάνει τα 50 δισ. δολάρια. Και αντιστοιχεί περίπου στο 5% της κεφαλαιοποίησης της συγκεκριμένης περιόδου.

Μεγάλη δραστηριότητα ρωσικών επιχειρήσεων στο Λονδίνο καταγραφόταν πριν από την κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2007 14 ρωσικές επιχειρήσεις εισήχθησαν στη λονδρέζικη κεφαλαιαγορά, ενώ πέρυσι εισήχθη μόνο μία, η τράπεζα TCS Group Holding. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση των βρετανικών τραπεζών στη Ρωσία δεν είναι μεγάλη και υπολογίζεται στα 19 δισ. δολάρια, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Ζιλ Μοέκ. Η έκθεση των γαλλικών και των αυστριακών τραπεζών είναι πολύ μεγαλύτερη προσθέτει. Εν τω μεταξύ, την περίοδο 2009-2013 οι βρετανικές Αρχές χορήγησαν τριετείς άδειες παραμονής σε 433 Ρώσους που επένδυσαν τουλάχιστον 1 εκατ. στερλίνες (1,2 εκατ. ευρώ) στη χώρα –σε Κινέζους χορηγήθηκαν 419 άδειες.

Κάποιοι ανησυχούν σφόδρα για τις εξελίξεις με αφορμή την κρίση της Κριμαίας. Τα βρετανικά σχολεία, για παράδειγμα, ανησυχούν μήπως περιοριστεί η ροή ρώσων μαθητών προς αυτά –πέρυσι αυξήθηκαν κατά 25% συγκριτικά με το 2012 και έφθασαν τους 2.150 μαθητές. Παρά ταύτα, το Ανεξάρτητο Σχολικό Συμβούλιο σημειώνει ότι οι ρώσοι μαθητές αντιστοιχούν μόλις στο ένα τρίτο των Κινέζων που φοιτούν σε βρετανικά σχολεία…