Την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία επέκρινε ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, χαρακτηρίζοντάς την «τραγωδία».

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press και στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Γιανουκόβιτς εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει ξανά η Κριμαία τμήμα της Ουκρανίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος εγκατέλειψε το Κίεβο, μετά από μήνες διαδηλώσεων, είπε ότι θα προσπαθήσει να πείσει τον ρώσο πρόεδρο να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία.

«Η Κριμαία είναι μια τραγωδία, μια μεγάλη τραγωδία» είπε ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Ρωσία.

«Πρέπει να […] βρούμε τρόπους να επιστραφεί η Κριμαία με κάθε τρόπο, έτσι ώστε η Κριμαία να έχει τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ανεξαρτησίας, αλλά να είναι τμήμα της Ουκρανίας» τόνισε.

Είπε ότι εάν είχε παραμείνει στην εξουσία θα είχε βρει τρόπο να εμποδίσει το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ως «μορφή διαμαρτυρίας» κατά των νέων φιλο-ευρωπαϊστών ηγετών της Ουκρανίας.

Εν τω μεταξύ, ο ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν να εισβάλουν στην Ουκρανία σε διάστημα 12 ωρών εάν λάμβαναν την εντολή.

Ο στρατηγός Φίλιπ Μπριντλάβ είπε ότι υπάρχουν όλα τα στοιχεία για μία προέλαση των ρωσικών δυνάμεων, ανάμεσά τους στρατιώτες, μηχανοκίνητες μονάδες και ελικόπτερα.

Σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ο Μπριντλάβ περιέγραψε την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα ως «εξαιρετικά ανησυχητική».

«Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη, πολύ ικανή και πανέτοιμη δύναμη» είπε.

«Πιστεύουμε ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει και ότι θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της μεταξύ 3 – 5 ημερών, εάν της ζητηθεί να αναλάβει δράση» τόνισε.

Παρά τις εξαγγελίες της Ρωσίας για απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες παραμένουν στην περιοχή, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση.

Την Τρίτη το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την παύση της συνεργασίας της με τη Ρωσία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.