Σκούρο μπλε παντελόνι και πράσινο πουκάμισο από δεύτερο χέρι θα φορά από τις επόμενες ημέρες και για τουλάχιστον 21 μήνες (αν αποπληρώσει το χρέος του) ο πρώην ισχυρός άνδρας της Μπάγερν Ούλι Χένες στις φυλακές όπου θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης των τριών χρόνων και έξι μηνών που του επέβαλε το δικαστήριο για φοροδιαφυγή.

Οι φυλακές του Λάντσμπεργκ χτίστηκαν το 1910, 70 χλμ. δυτικά του Μονάχου και μερικοί από τους πιο διάσημους εγκληματίες Ναζί εκτελέστηκαν εκεί μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οταν μετά το Πάσχα ο πρώην πρόεδρος της Μπάγερν θα περάσει τη νότια πύλη των φυλακών θα του παραδώσουν μεταχειρισμένα ρούχα και θα του επιτρέψουν να κρατήσει τη βέρα του, ένα ρολόι και μερικές φωτογραφίες.

Η περίοδος προσαρμογής είναι 14 ημέρες και κατά τη διάρκειά της ο Χένες θα είναι έγκλειστος σε μεγάλο κελί μαζί ακόμα έναν κρατούμενο, γιατί πάντοτε υπάρχει το ρίσκο της αυτοκτονίας. Αυτό το διάστημα θα δέχεται επισκέψεις από παπά και ψυχολόγους.

Μετά την περίοδο προσαρμογής θα οδηγηθεί σε κελί οκτώ τετραγωνικών που θα διαθέτει κρεβάτι με κυανόλευκα καρό κλινοσκεπάσματα, μία καρέκλα, ένα μικρό τραπέζι, ένα ντουλάπι και τουαλέτα.

Απαγορεύονται τα κινητά τηλέφωνα και τα λάπτοπ, ενώ τις τηλεοράσεις –με μέγιστη διάμετρο τις 22 ίντσες –οι κρατούμενοι είτε τις νοικιάζουν είτε τις αγοράζουν. Μπορούν να βλέπουν όλα τα προγράμματα εκτός από τα συνδρομητικά, οπότε ο Χένες θα αναγκαστεί να παρακολουθεί από τα κρατικά κανάλια την αγαπημένη του Μπάγερν.

Θα δέχεται δίωρες επισκέψεις δύο φορές τον μήνα, ενώ το ίδιο διάστημα θα τηλεφωνεί μόνο μία φορά, εκτός αν υπάρχει επείγουσα ανάγκη.

Ο Χένες θα εργάζεται 40 ώρες την εβδομάδα σε μία από τις 25 ειδικότητες που υπάρχουν στις φυλακές. Πολλοί θεωρούν ότι πιθανόν να επιλέξει το χασάπικο αφού έχει σχετικό δίπλωμα και μετοχές σε βιομηχανία παραγωγής λουκάνικων, ενώ και ο πατέρας του ήταν χασάπης. Το μεροκάματο είναι 11,94 ευρώ αφορολόγητο.

Η ημέρα αρχίζει στις 5.50 το πρωί με έναν διαπεραστικό ήχο που ξυπνά τους κρατουμένους. Μέχρι τις 7 π.μ. που ξεκινούν τη δουλειά θα πρέπει να έχουν πάρει πρωινό που συνήθως είναι ψωμί σταρένιο και μαρμελάδα. Στις 11-12 το μεσημέρι σερβίρεται το μεσημεριανό που είναι συνήθως λαζάνια και σαλάτα και στη συνέχεια επιστρέφουν στις δουλειές τους μέχρι τις 3.30 μ.μ. Μιάμιση ώρα μετά τους σερβίρεται το δείπνο.

Ο ελεύθερος χρόνος τους για να ασχοληθούν με διάφορα αθλήματα, να διαβάσουν ή να συζητήσουν είναι το δίωρο 5-7 μ.μ.

Στο κελί… του Χίτλερ

Ο πιο διάσημος «ένοικoς» των φυλακών Λάντσμπεργκ ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος εξέτισε ποινή οκτώ μηνών μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπιραρίας στο Μόναχο και το διάστημα της παραμονής του έγραψε το «Mein Kampf» με τη βοήθεια του Ρούντολφ Ες.