Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, σχετικά με τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«(Οι δύο ΥΠΕΞ) συζήτησαν σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ η συνδιάλεξη διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία, αλλά δεν όρισαν κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ είπε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σημείωσε τις πληροφορίες περί αποχώρησης μέρους των ρωσικών δυνάμεων οι οποίες βρίσκονται στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, αλλά πρόσθεσε ότι οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν «δει» ακόμη μια τέτοια εξέλιξη.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι από την πλευρά της επισήμανε ότι «εάν οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγω περί μιας απόσυρσης ρωσικών δυνάμεων από τις παραμεθόριες περιοχές (της Ρωσίας με την Ουκρανία) αποδειχθούν ακριβείς, αυτό θα αποτελεί ένα καλοδεχούμενο πρώτο βήμα». Σε κάθε περίπτωση «θα ενθαρρύνουμε τη Ρωσία να επιταχύνει» την απόσυρση αυτή» πρόσθεσε η Ψάκι σε ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε.