Ο έως σήμερα υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, με απόφαση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ ο οποίος «απέλυσε» τον πρωθυπουργό Ζαν-Μαρκ Ερό, την επομένη της βαριάς ήττας των Σοσιαλιστών στις δημοτικές εκλογές.

Ο Ερό, που ανάλαβε την ευθύνη της ήττας, υπέβαλε στον Φρανσουά Ολάντ την παραίτησή του το βράδυ της Δευτέρας. Το ίδιο έπραξαν και όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Το βραδινό διάγγελμα του Φρανσουά Ολάντ

«Εμπιστεύθηκα στον Μανουέλ Βαλς την αποστολή να ηγηθεί της κυβέρνησης της Γαλλίας», δήλωσε ο Ολάντ, απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό σε ένα σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας υπογράμμισε ότι άκουσε το «ξεκάθαρο» μήνυμα των Γάλλων και υποσχέθηκε ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα.

«Άκουσα το μήνυμά σας. Είναι ξεκάθαρο: Όχι αρκετή αλλαγή και πολλή αργοπορία. Όχι αρκετές θέσεις εργασίας και άρα υψηλή ανεργία. Όχι αρκετή κοινωνική δικαιοσύνη και πολλοί φόροι», ανέφερε ο ίδιος.

«Το μήνυμα αυτό απευθύνθηκε προσωπικά σε εμένα. Πρέπει να απαντήσω», πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Η ανάταξη της χώρας είναι απαραίτητη. Η ανάταξη του παραγωγικού μας μοντέλου. Η ανάταξη των δημοσιονομικών μας. Η ανάταξη της επιρροής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο», υπογράμμισε.

Ο Ολάντ υποσχέθηκε «μια μικρή, συγκροτημένη και ενωμένη ομάδα», την οποία χαρακτήρισε «κυβέρνηση μάχης» ώστε να «ξαναδοθεί ώθηση στην οικονομία μας».

Εξάλλου ο γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι βασικός στόχος της νέας κυβέρνησης, θα είναι να επιδιώξει το λεγόμενο «σύμφωνο ευθύνης», ώστε να μειωθούν τα εργοδοτικά κόστη και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επιπλέον ο Ολάντ πρόσθεσε ότι θα μειώσει τη φορολογία ως το 2017, αλλά και τις εισφορές των εργαζομένων, ενώ επεσήμανε ότι η Γαλλία θα πρέπει να πείσει τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν υπόψη τους τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας, όταν εξετάζουν αν παραμένει πιστή στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει οι Βρυξέλλες.

Συντριβή στις δημοτικές εκλογές

Στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής οι Σοσιαλιστές έχασαν τουλάχιστον 155 πόλεις άνω των 9.000 κατοίκων, ορισμένες από τις οποίες ελέγχονταν από την αριστερά εδώ και πάνω από 100 χρόνια. Ταυτόχρονα παραχώρησαν στη Δεξιά τη θέση της πρώτης τοπικής δύναμης την οποία είχαν κατακτήσει στις δημοτικές εκλογές του 2008.

Η άκρα Δεξιά, η οποία ήταν σχεδόν απούσα σε τοπικό επίπεδο, κέρδισε 11 δήμους άνω των 9.000 κατοίκων, γεγονός που επέτρεψε στην πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν να χαιρετίσει «έναν νέο σταθμό» στην ιστορία του κόμματός της.

«Ο Πρόεδρος είναι γυμνός» ήταν το πρωί της Δευτέρας ο τίτλος της (αριστερής) Liberation. «Ηττα», «χαστούκι», «τιμωρία», «κλωτσιά στον πισινό», «ξυλοδαρμός», «αποκήρυξη», ήταν μερικές από τις λέξεις που χρησιμοποίησε ο Τύπος, οι οποίες δείχνουν την έκταση της καταστροφής που υπέστη ο αρχηγός του κράτους.

Ποιος είναι ο νέος πρωθυπουργός

Ο φιλόδοξος νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς χαρακτηρίστηκε τα τελευταία δύο χρόνια το μοναδικό αστέρι στην όχι και πολύ δημοφιλή κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Βαλς, ένας κεντρώος με σκληρή στάση όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου και τη διατήρηση της τάξης είναι δημοφιλής στους Γάλλους, αλλά μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στο εσωτερικό του κόμματός του. Εξάλλου ο ίδιος δεν έχει κρύψει τη φιλοδοξία του να γίνει πρόεδρος.

Ο Βαλς, που έχει χαρακτηριστεί «ο σοσιαλιστής Σαρκοζί» από το περιοδικό The Economist –το οποίο αναφέρεται στον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επίσης ανήλθε στην εξουσία αφού διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών–, ήταν το φαβορί για να αντικαταστήσει τον ήπιων τόνων Ζαν-Μαρκ Ερό στην πρωθυπουργία.

Ο Βαλς είναι ο πιο δημοφιλής υπουργός της Γαλλίας με δημοτικότητα 46%, σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos, διπλάσια από αυτή του προέδρου Ολάντ και του απερχόμενου πρωθυπουργού Ερό.

Εξάλλου το 49% των ψηφοφόρων τον θεωρούσαν την καλύτερη επιλογή για την θέση του πρωθυπουργού, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο.

Ο 51χρονος πολιτικός, γιος ενός ισπανού μετανάστη που γεννήθηκε στη Βαρκελώνη και πολιτογραφήθηκε Γάλλος σε ηλικία 20 ετών, προχωρά από νίκη σε νίκη μετά την αποτυχημένη υποψηφιότητά του το 2011 για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές.

Ο Βαλς βρέθηκε στην πέμπτη θέση μεταξύ έξι υποψηφίων αφού έθεσε ζήτημα πιο συνετών δημοσιονομικών πολιτικών και επέκρινε το 35ωρο, θέσεις που θεωρήθηκαν αιρετικές από τους Σοσιαλιστές.

Όμως η στάση του έχει κερδίσει και πολλούς υποστηρικτές, κυρίως μεταξύ των κεντρώων και των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Ο πρώην δήμαρχος του νότιου προαστίου Εβρί του Παρισιού, όπου καταγραφόταν πρόβλημα εγκληματικότητας, έχει κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στους παράνομους καταυλισμούς των Ρομά, συνεχίζοντας την πολιτική διάλυσής τους που είχε ξεκινήσει ως υπουργός ο Σαρκοζί.

Επίσης έχει κάνει εκστρατεία για την πάταξη του ριζοσπαστικού ισλάμ, έχει στείλει τις ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας για να ελέγξουν τη βία των συμμοριών στη Μασσαλία, ενώ έχει υπερασπιστεί τους αστυνομικούς που προσπαθούν να περιορίσουν τη νεανική βία στα προάστια του Παρισιού, όπου ζουν πολλοί μετανάστες.

Οι δηλώσεις του για τους Ρομά πέρυσι τον έφεραν σε αντιπαράθεση με τους Πράσινους, που μέχρι τώρα είχαν δύο υπουργούς στην κυβέρνηση.

Ηδη, πριν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, προκλήθηκε η πρώτη ρωγμή: οι δύο οικολόγοι υπουργοί της απερχόμενης κυβέρνησης ανακοίνωσαν ότι «δεν πρόκειται να συμμετάσχουν».

Ο υπουργός αρμόδιος για την Ανάπτυξη Πασκάλ Κανφέν και η υπουργός Στέγασης Σεσίλ Ντιφλό αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο νέο υπουργικό συμβούλιο, εκτιμώντας ότι «οι ιδέες του νέου πρωθυπουργού (…) δεν αποτελούν επαρκή απάντηση στα προβλήματα των Γάλλων».

Ο Ολάντ, σε κάθε περίπτωση, ελπίζει ότι η ευθύτητα του λόγου του Βαλς, που είναι πατέρας τεσσάρων παιδιών κι η δεύτερη σύζυγος του οποίου είναι βιολονίστα, θα καταφέρει να κάνει τον μέσο σοσιαλιστή ψηφοφόρο πιο δεκτικό στην οικονομική του πολιτική.

Παράλληλα, η φήμη του Βαλς ως «Μπλερικού» και ως κάποιου που δεν είναι κοντά στις σοσιαλιστικές αξίες ενδέχεται να καθησυχάσουν τις ανησυχίες των εργοδοτών.

Παρόλα αυτά η σχέση μεταξύ των δύο ανδρών δεν ήταν πάντα ρόδινη. Ο Βαλς ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο από αυτό του Ολάντ στη διαμάχη του 2005 για το δημοψήφισμα σχετικά με το ευρωπαϊκό σύνταγμα, ενώ το 2011 ήταν αντίπαλοι για το χρίσμα των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές.

Μετά τη νίκη του Ολάντ, ο Βαλς ήταν ένας από τους πρώτους που υποστήριξε τον πρώην αντίπαλό του και έγινε διευθυντής επικοινωνίας του και σύμμαχός του στην προσπάθειά του να κερδίσει τον Σαρκοζί.

Νωρίτερα στην καριέρα του, ο Βαλς διετέλεσε από το 1997 ως το 2001 διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν.