Η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα εξαπλώθηκε από την Πέμπτη στην πρωτεύουσα της Γουινέας, το Κόνακρι, γεγονός που προκαλεί ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία στις γειτονικές χώρες.

Τέσσερα κρούσματα του ιού Εμπολα επιβεβαιώθηκαν στο Κόνακρι, που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, όπως και ένα θανατηφόρο κρούσμα αιμορραγικού πυρετού η προέλευση του οποίου δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται ότι η επιδημία του αιμορραγικού πυρετού ξέφυγε από τις αγροτικές περιοχές και επεκτάθηκε σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Οι ασθενείς έχουν τεθεί σε απομόνωση στο νοσοκομείο Ντόνκα, το μεγαλύτερο της πρωτεύουσας της Γουινέας.

Συνολικά 103 ύποπτα κρούσματα αιμορραγικού πυρετού έχουν εντοπιστεί από την αρχή της επιδημίας τον Ιανουάριο στη Γουινέα, εκ των οποία τα 66 ήταν θανατηφόρα (ποσοστό θνησιμότητας 64%).

Η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίστηκε σε πόλεις και περιοχές της νότιας Γουινέας, που θεωρείται το επίκεντρο της επιδημίας.

Τα δείγματα που ελήφθησαν από 41 ανθρώπους με ύποπτα συμπτώματα έχουν εξεταστεί και 15 εκ αυτών είναι θετικά στον ιό Εμπολα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γουινέας, το οποίο όμως δεν διευκρίνισε την προέλευση των άλλων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οκτώ κρούσματα αιμορραγικού πυρετού, εκ των οποίων έξι θανατηφόρα, έχουν καταγραφεί στη Λιβερία, και έξι ύποπτα κρούσματα, εκ των οποίων πέντε θανατηφόρα, στη Σιέρα Λεόνε.

Μέχρι σήμερα 77 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε σύνολο 117 κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού στις τρεις αυτές χώρες.

«Εντονα ανήσυχη» από την επιδημία, η οποία αποτελεί «μια σοβαρή περιφερειακή απειλή», η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Cedeao) ζήτησε βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα.

Το συμβούλιο μεσολάβησης και ασφάλειας της Cedeao, στην οποία ανήκουν 15 χώρες, «κάνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα προκειμένου να παράσχει υποστήριξη στη διαχείριση της επιδημίας του Έμπολα στην περιοχή», αναφέρει μια ανακοίνωση της Κοινότητας.

Πάντως προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα σε καμία από τις άλλες τέσσερις χώρες που γειτονεύουν με τη Γουινέα, την Ακτή Ελεφαντοστού, το Μαλί, τη Σενεγάλη και τη Γουινέα-Μπισάου.

Στο μεταξύ ο ΠΟΥ δεν σκοπεύει να εκδώσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς προς τη Γουινέα.

«Ο ΠΟΥ δεν συστήνει κανέναν περιορισμό στα ταξίδια ή το εμπόριο», δήλωσε από τη Γενεύη ο Γκρέγκορι Χερτλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.

Ο Χερτλ σημείωσε ότι «δεν είναι δυνατό να πούμε» από πιο επίπεδο της επιδημίας και πέρα ο ΠΟΥ θα απευθύνει συστάσεις στη διεθνή κοινότητα.

Ο αιμορραγικός πυρετός που οφείλεται στον ιό Εμπολα «δεν είναι μια ασθένεια που συνήθως προκαλεί μεγάλο αριθμό θυμάτων, δεν είναι όπως η γρίπη ή άλλες μεταδιδόμενες ασθένειες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Αν αποφεύγετε την προσωπική επαφή και να αγγίζετε τα σωματικά υγρά ενός ανθρώπου που παρουσιάζει συμπτώματα της ασθένειας, τότε δεν μπορείτε να μολυνθείτε», υπογράμμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πρόληψης του υπουργείου Υγείας της Γουινέας, τον δρ. Σακομπά Κεϊτά, τα κρούσματα του Εμπολα στο Κόνακρι ξεκίνησαν από τον θάνατο στην πρωτεύουσα ενός εμπόρου από την επαρχία Ντάμπολα, τον οποίο στη συνέχεια η οικογένειά του έθαψε εκεί προτού επιστρέψει στο Κόνακρι.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το τελετουργικό των κηδειών, στη διάρκεια των οποίων οι συγγενείς και οι φίλοι των θανόντων έρχονται σε άμεση επαφή με τη σορό, παίζει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του Έμπολα.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων Εμπολα στο Κόνακρι, όπου ζουν περισσότερα 2 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός καθώς σε πολλές συνοικίες της πόλης δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε παροχή πόσιμου νερού, την ώρα που η προσωπική υγιεινή είναι υψίστης σημασίας για την πρόληψη της μετάδοσης της ασθένειας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί καμία θεραπεία, ούτε εμβόλιο για τον ιό Εμπολα και μόνο τα προληπτικά μέτρα είναι αυτά που μπορούν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας, όπως η δημιουργία κέντρων απομόνωσης για τους ασθενείς και η συστηματική απολύμανση των κατοικιών τους.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν στείλει δεκάδες στελέχη τους στη Γουινέα για να βοηθήσουν τις αρχές της χώρας να καταπολεμήσουν την ασθένεια, μεταξύ αυτών και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), που ενεργοποιούνται εδώ και πολλές εβδομάδες στη χώρα.

Ο ιός, που είναι θανατηφόρος στο 90% των περιπτώσεων, είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 1976 στην ΛΔ Κονγκό, κοντά στον Ποταμό Εμπολα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από