«Το έργο κτηματογράφησης της χώρας θα δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή δυναμική που έχει ανάγκη ο τόπος, με στήριξη των νέων επιχειρήσεων, της καινοτομίας και δημιουργία τουλάχιστον 12.000 νέων θέσεων εργασίας μηχανικών, δικηγόρων, στελεχών πληροφορικής και άλλων ειδικοτήτων». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού των 28 μελετών κτηματογράφησης του υπολοίπου της χώρας, ύστερα από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΧΑ Α.Ε.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την τέταρτη γενιά κτηματογράφησης, στην οποία περιλαμβάνεται όλη η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα, η Ήπειρος, μεγάλο μέρος της Βορείου Ελλάδας, αλλά και η νησιωτική χώρα.

Οι 28 μελέτες είχαν δημοπρατηθεί τον περασμένο Οκτώβριο για την κτηματογράφηση αντίστοιχων νομών της χώρας, συνολικού προϋπολογισμού 527 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά σε 16 εκατομμύρια δικαιώματα, δηλαδή το εναπομείναν 42% των συνολικών, τα οποία καλύπτουν περίπου το 65% της έκτασης της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτης Αλεξιάδης, εγκρίθηκε ομόφωνα το «Πρακτικό Ι» της επιτροπής του διαγωνισμού των 28 μελετών.

Η δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, η οποία θα πραγματοποιηθεί εντός του Απριλίου, θα είναι η αποσφράγιση των φακέλων με τις οικονομικές προσφορές για την ανάδειξη των αναδόχων των έργων.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Μανιάτη, «μέσα στο καλοκαίρι θα ξεκινήσει η συμβασιοποίηση των πρώτων μελετών», καθώς στόχο αποτελεί «πολύ σύντομα να "τρέχουν" μελέτες κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, στη διαδικασία δημοπράτησης των 28 μελετών ενδιαφέρον εκδήλωσαν συνολικά είκοσι διαγωνιζόμενα σχήματα από την Ελλάδα, αλλά και δύο από την Ισπανία και ένα από τη Σουηδία, είτε μεμονωμένα είτε μέσω συνεργασιών και κοινοπραξιών, που υπέβαλαν συνολικά 61 προσφορές.

Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών προκρίνονται στην επόμενη και τελευταία φάση του διαγωνισμού οι 19.

Τέλος, όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο υπουργός ΠΕΚΑ δεσμεύτηκε για την έγκαιρη υλοποίηση του έργου, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «έχουμε δεσμευτεί απέναντι στους Έλληνες πολίτες να ολοκληρώσουμε το μεγάλο αυτό έργο μέχρι το 2020, και αυτό θα κάνουμε».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από