Με κάθε ενδεχόμενο ανοικτό για το διαγωνισμό του Ελληνικού, από το να κατακυρωθεί, μέχρι το να κηρυχθεί.. άγονος, και εν μέσω πολιτικών και επιχειρηματικών αντεγκλήσεων, συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αποφασίσει επί της νέας βελτιωμένης προσφοράς που έχει κληθεί να καταθέσει ο μοναδικός υποψήφιος, η κοινοπραξία υπό τη Lamda Development.

Η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι αρκετά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση δέχεται ήδη κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση περί ξεπουλήματος, και σε περίπτωση που γίνει δεκτή μια βελτιωμένη προσφορά κοντά ή λίγο πάνω από την αποτίμηση του ανεξάρτητου αποτιμητή, θα φουντώσουν οι αντιδράσεις απ’ όσους υποστηρίζουν ότι το καλύτερο ελληνικό ακίνητο πουλήθηκε κοψοχρονιά.

Την περασμένη Τετάρτη η Lamda προσέφερε γύρω στα 440 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία, που σε βάθος 10ετίας (ονομαστική αξία) μεταφράζονται σε 600 εκατ. ευρώ, καθώς ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή να καταβάλει το 75% του τιμήματος σε δόσεις, και μόνο το 25% «μπροστά».

Αλλά, ο ανεξάρτητος αποτιμητής είχε βάλει τον πήχη κοντά στα 570 εκατ. ευρώ για την παρουσία αξία του Ελληνικού, που μεταφράζονται σε περίπου 900 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Άρα, ΤΑΙΠΕΔ και Lamda τα χωρίζουν περίπου 130 εκατ. ευρώ σε παρούσες αξίες. Κατ’ ελάχιστον λοιπόν η κοινοπραξία πρέπει να καλύψει το τίμημα του ανεξάρτητου αποτιμητή.

Αν αυτό δεν συμβεί ή το τίμημα δεν ικανοποιήσει τελικά το ΤΑΙΠΕΔ και ο διαγωνισμός ακυρωθεί, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων – που ήδη αντιμετωπίζει ένα σωρό δυστοκίες- θα δεχθεί ένα σοβαρότατο πλήγμα, αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο εκείνου με το φιάσκο της ΔΕΠΑ. Όσοι πάλι στοιχηματίζουν ότι η διαδικασία θα προχωρήσει και θα βρεθεί η χρυσή τομή, ποντάρουν στους ισχυρούς συμμάχους της Lamda, δηλαδή την Al Maabar από το Αμπου Ντάμπι και την κινεζική Fosun, και στο γεγονός πως ουδείς θέλει να σταλεί ένα αρνητικό σήμα στις αγορές.

Ποια είναι τα δεδομένα;

Τη σεναριολογία πάντως με τα πολλά και διαφορετικά νούμερα που δίνει και παίρνει εδώ και μια εβδομάδα (σσ: κυκλοφόρησαν ποσά από 440 εκατ. ευρώ έως και… 1,5 δισ. ευρώ), τροφοδοτεί σε μεγάλο βαθμό η έλλειψη ενημέρωσης από το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του τιμήματος, τον τρόπο καταβολής των δόσεων, τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει ο επενδυτής σχετικά με την ολοκλήρωση των έργων, κ.ό.κ.

Διότι σύμφωνα με το διαγωνισμό, ο υποψήφιος επενδυτής μπορεί να καταβάλει το 25% του τιμήματος εφάπαξ, και το υπόλοιπο 75% σε βάθος δεκαετίας ως εξής : Κατανέμοντας το 50% του τιμήματος κατά τη δική του κρίση, σε διάστημα ανάμεσα στον 3ο έως και τον 9ο χρόνο, και καταβάλοντας το υπόλοιπο 25% τον 10ο χρόνο.

Επειδή επομένως πρόκειται για καταβολή σε βάθος 10ετίας, μιλάμε για τίμημα σε ονομαστική αξία, που σημαίνει ότι συμπεριλαμβάνει και τον εκτιμώμενο έως τότε πληθωρισμό, ο οποίος υπολογίζεται με βάση έναν μαθηματικό τύπο, με συντελεστή 12%.

Με βάση λοιπόν αυτόν τον τύπο, η Lamda προσέφερε την περασμένη Τετάρτη 440 εκατ. ευρώ σε παρούσα αξία, και 600 εκατ. ευρώ σε ονομαστική (βάθος δεκαετίας). Με βάση τον ίδιο ακριβώς τύπο, ο ανεξάρτητος αποτιμητής αποτίμησε στα 570 εκατ. ευρώ την παρουσία αξία του Ελληνικού, και κοντά στα 900 εκατ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Το ερώτημα ωστόσο είναι ότι ακόμη και αν η κοινοπραξία καλύψει το τίμημα του αποτιμητή, το ΤΑΙΠΕΔ θα δεχθεί να δώσει το Ελληνικό με μια προσφορά που θα κινείται οριακά πάνω από τα 570 εκατ. ευρώ ; ‘Η επειδή έχουν αυξηθεί οι απαιτήσεις του λόγω και του πολιτικού θορύβου που έχει προηγηθεί, θα ζητήσει μεγαλύτερο τίμημα ; Το ερώτημα θα απαντηθεί σήμερα.

Τα λάθη

Οτιδήποτε πάντως και να συμβεί, στέλεχος του Ταμείου δεν έκρυβε χθες τον προβληματισμό του για το πώς εξελίχθηκε ο διαγωνισμός. Η διαδικασία, όπως έλεγε, ξεκίνησε στραβά (μέσα σε σεναριολογία πως το Κατάρ θα αγοράσει έναντι 5 δισ. ευρώ το Ελληνικό), και σε εποχή, το 2011, που η χώρα τελούσε υπό καθεστώς χρεοκοπίας. Κάπως έτσι, αλλά και χάρη σε λάθος χειρισμούς τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΤΑΙΠΕΔ, πολλοί ξένοι επενδυτές δεν εμφανίστηκαν, δύο από τους τρεις που είχαν απομείνει μέχρι και την τελική φάση αποχώρησαν (η ισραηλινή Elbit, και η βρετανική London Regional), και το Ταμείο έμεινε για το καλύτερο ελληνικό ακίνητο, με έναν και μοναδικό υποψήφιο.

Βολές και από ΠΑΣΟΚ

Στο χορό των ανακοινώσεων μπήκε από χθες και το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται πως «η αξιοποίηση του Ελληνικού, μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία του Μαρτίου 2012 που του προσέδωσε ενιαία και συνολική πολεοδομική και αναπτυξιακή ταυτότητα, παρέχει τη δυνατότητα για προσέλκυση επενδύσεων που θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Ταυτόχρονα, όμως, τονίζει πως «πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, όπως το Ελληνικό, όταν παραχωρούνται πρέπει να εξασφαλίζουν ένα τίμημα το οποίο δεν υπολείπεται του ελάχιστου ορίου αποτίμησης». Και προσθέτει πως «με τα σχέδια αξιοποίησης πρέπει να προστατεύεται το περιβάλλον και να δημιουργούνται, κοινωνικές υποδομές και εξυπηρετήσεις προς όφελος των κατοίκων της περιοχής με ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα».