Στην αντεπίθεση πέρασε χθες ο Νικολά Σαρκοζί, δύο ημέρες μετά τη νέα διαρροή άλλων επτά τηλεφωνικών συνδιαλέξεών του με τον δικηγόρο του που τον «καίνε» και τη στιγμή ακριβώς που ο γαλλικός Τύπος υπέγραφε σχεδόν ομόφωνα την πολιτική νεκρολογία του. Σε ανοιχτή επιστολή του προς τους Γάλλους, κατηγορεί ουσιαστικά την κυβέρνηση Ολάντ ότι ακολουθεί μεθόδους της Στάζι και προειδοποιεί τους αντιπάλους «που έχουν λόγους να φοβούνται» μια πολιτική επιστροφή του ότι «ο καλύτερος τρόπος να την αποφύγουν» είναι να τον αφήσουν ήσυχο. Δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία, με τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές να δέχονται κύματα λαϊκής δυσφορίας εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας, τη Δεξιά να σπαράσσεται από σκάνδαλα και έριδες και την κόντρα ανάμεσα στους δύο να κορυφώνεται, ένα είναι βέβαιο: ο μόνος που κάνει πάρτι είναι η Ακροδεξιά.

Το κουβάρι του τελευταίου Σαρκοζί-γκέιτ άρχισε να ξετυλίγεται δημόσια αρχές Μαρτίου –και είναι όντως ένα κουβάρι, γεγονός που ενθαρρύνει τους λιγότερο υπομονετικούς γάλλους ψηφοφόρους να αποτάξουν συλλήβδην «το σύστημα» και να ρίξουν αυτή και την ερχόμενη Κυριακή κάτι που αντιλαμβάνονται εσφαλμένα ως «ψήφο διαμαρτυρίας». Μια προσπάθεια απλοποίησης: ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας διατηρεί ανοιχτούς έξι λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη. Ενας είναι η υποψία ότι δέχθηκε κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2007 οικονομική στήριξη από τον Καντάφι. Στις 7 Μαρτίου, η «Μοντ» αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της σχετικής δικαστικής έρευνας που άρχισε τον Απρίλιο του 2013, δύο δικαστές είχαν διατάξει την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Σαρκοζί και δύο πρώην υπουργών Εσωτερικών του. Εκείνος κατάλαβε ότι τον παρακολουθούσαν, αγόρασε δεύτερο κινητό με ψεύτικο όνομα –Πολ Μπισμούτ. Οι δικαστές το έμαθαν, έβαλαν να παρακολουθείται και αυτό.

Βάσει των συνομιλιών του «Πολ Μπισμούτ» με τον δικηγόρο του Τιερί Ερζόγκ κατέληξε τέλη Φεβρουαρίου να αρχίσει νέα έρευνα κατά του Σαρκοζί για αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλάγματος και παρακώλυση δικαιοσύνης. Διότι φάνηκε πως είχε στην κορυφή της Δικαιοσύνης, στο Ακυρωτικό Δικαστήριο, έναν πληροφοριοδότη, τον εισαγγελέα Ζιλμπέρ Αζιμπέρ ο οποίος τον ενημέρωνε για όλες τις εξελίξεις που τον αφορούν –και σε αντάλλαγμα ζητούσε θέση κρατικού συμβούλου στο Μονακό. Ακολούθησε δεύτερο σοκ για την κοινή γνώμη όταν η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά πιάστηκε να λέει ψέματα όσον αφορά το πότε ενημερώθηκε για την υποκλοπή. Ακολούθησε τρίτο σοκ, την Τρίτη, όταν ο ερευνητικός ιστότοπος Μεντιαπάρ δημοσίευσε τη σύνοψη επτά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων ανάμεσα στον Σαρκοζί-Μπισμούτ και τον δικηγόρο του, οι οποίες υποκλάπηκαν μεταξύ 28 Ιανουαρίου και 11 Φεβρουαρίου.

Οι συνομιλίες επιβεβαιώνουν τα περί διαφθοράς του Αζιμπέρ και ενισχύουν τις υποψίες ότι ο Σαρκοζί είχε και άλλον υψηλά ιστάμενο πληροφοριοδότη. Πέραν αυτών, όμως, αποκαλύπτουν μια πρωτοφανή περιφρόνηση προς τη Δικαιοσύνη και τον νόμο, με τον Ερζόγκ να χαρακτηρίζει «μπάσταρδους» τους δικαστές του Μπορντό που αποφάσισαν τη διεξαγωγή έρευνας εις βάρος του Σαρκοζί για την υπόθεση Μπετανκούρ (λυμένος λογαριασμός αυτός, με απαλλαγή του πρώην προέδρου) και τους δύο άνδρες να προβάρουν στην «απόρρητη», όπως νομίζουν, τηλεφωνική γραμμή συνομιλία που θα επαναλάβουν σε εκείνη που ξέρουν ότι παρακολουθείται. Σε αυτό το πλαίσιο ανέβασε χθες η «Φιγκαρό» ανοιχτή επιστολή με τον τίτλο: «Αυτά που θέλω να πω στους Γάλλους». Σε αυτήν, ο Σαρκοζί μιλάει για «αδίστακτη ποδοπάτηση των ιερών αρχών της γαλλικής Δημοκρατίας», υποστηρίζοντας ουσιαστικά τις κατηγορίες που είχε εκτοξεύσει νωρίτερα ο δικηγόρος του για συνωμοσία της κυβέρνησης Ολάντ με σκοπό την εξόντωσή του. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Σαρκοζί διαβεβαιώνει ότι δεν έχει «καμία επιθυμία» να επιστρέψει σήμερα στην ενεργό πολιτική –εκτός εάν…

Μέτωπο εναντίον της Λεπέν

Εκκληση προς όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να κάνουν το παν ώστε να μην εκλεγεί ούτε ένας Ακροδεξιός δήμαρχος στη Γαλλία απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό. Αναλυτές ωστόσο προβλέπουν ότι η Μαρίν Λεπέν μπορεί να διπλασιάσει το 8% των προηγούμενων δημοτικών εκλογών και να αποκτήσει ακόμη και έξι δημάρχους, από κανέναν σήμερα, κατακτώντας ίσως και μια μεγάλη πόλη: το Περπινιάν. Ο σύντροφός της και υποψήφιος εκεί Λουίς Αλιό ξεκαθάρισε ότι στόχος του Εθνικού Μετώπου είναι επίσης η δημιουργία ενός εθνικού δικτύου εκλεγμένων τοπικών συμβούλων, μιας οργανωτικής βάσης ώστε να διεκδικήσει η Λεπέν την προεδρία το 2017. Πολύ νωρίτερα, όμως, τον Μάιο, διεξάγονται ευρωεκλογές. Και εκεί, η Ακροδεξιά μπορεί να εκλεγεί ακόμα και πρώτο κόμμα στη Γαλλία.