Με μικροκαθυστερήσεις άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πύλες του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είχε ανακοινώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου, αλλά το σύστημα Taxis παρέμενε κλειστό έως τις εννέα παρά τέταρτο χθες βράδυ όταν ο Χάρης Θεοχάρης έγραψε στο twitter: «Ανοίξαμε και σας περιμένουμε! Ευχόμαστε μια καλή υποβολή. Κάθε χρόνο θα προσπαθούμε να την κάνουμε ευκολότερη».

Παρότι θεωρείται δεδομένο ότι σχεδόν κανένας φορολογούμενος δεν θα έσπευδε από την πρώτη ημέρα να υποβάλει δήλωση, ιδίως όταν η προθεσμία εκπνέει στις 30 Ιουνίου, οι αρρυθμίες του Taxisnet μάλλον δεν είναι καλός οιωνός, ιδίως όταν συνοδεύονται από αναφορές λογιστών σύμφωνα με τις οποίες το σύστημα «πέφτει» συχνά κατά την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών.

Η προθεσμία για την υποβολή βεβαιώσεων αποδοχών εκπνέει στις 28 Μαρτίου και αρκετοί φορολογούμενοι έχουν φέτος μπερδευτεί με την υποχρέωση ηλεκτρονικής υποβολής σε συνδυασμό με την προαναγγελία του υπουργείου Οικονομικών για προσυμπληρωμένες, με τα στοιχεία μισθών και συντάξεων, φορολογικές δηλώσεις.

Οπως διευκρινίζεται από αρμόδια στελέχη, για τους φορολογουμένους δεν έχει επέλθει η παραμικρή μεταβολή σε σχέση με τις βεβαιώσεις αποδοχών. Θα πρέπει να εκδοθούν κανονικά έως τις 28 Μαρτίου από τα λογιστήρια επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων και να αποσταλούν ηλεκτρονικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Παράλληλα και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να τις ζητήσουν από τους εργοδότες τους.

Με βάση αυτές τις βεβαιώσεις, η ΓΓΠΣ θα επιχειρήσει να προσυμπληρώσει όσο περισσότερες φορολογικές δηλώσεις μπορέσει, ξεκινώντας από τους συνταξιούχους. Αν η δήλωση του φορολογουμένου είναι προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία μισθών, συντάξεων, φόρων που παρακρατήθηκαν και φόρων που αντιστοιχούν, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απλώς θα πρέπει να τσεκάρουν ότι τα στοιχεία που τους αφορούν έχουν καταγραφεί σωστά στις δηλώσεις τους. Αν δεν έχουν προσυμπληρωθεί, καταγράφονται κανονικά με βάση τις βεβαιώσεις αποδοχών τις οποίες ούτως ή άλλως θα παραλάβουν (σε χαρτί) από τα λογιστήρια.