«Εγώ δεν προσωποποιώ την πολιτική μου, δεν έχω τίποτα προσωπικό, ούτε με τον κ. Σαμαρά, ούτε με τον κ. Βενιζέλο. Πολιτικές είναι οι διαφωνίες μου». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, απαντώντας κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στο STAR στο ενδεχόμενο μιας νέας συνεργασίας με τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη νέα επίμονη ερώτηση της δημοσιογράφου Πόπης Τσαπανίδου αν θα ξανασυνεργαζόταν με τον Πρωθυπουργό ο Φώτης Κουβέλης απάντησε: «Γενικά και αόριστα, σπεύδω να σας πω όχι».

Στην ερώτηση που ακολούθησε εάν ισχύει το ίδιο και για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε:

«Η ίδια απάντηση ισχύει. Να μας πει ο κ. Τσίπρας, να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα σταθεί αυτό το εκκρεμές. Τι θέλει αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα; Θέλει μεταρρυθμίσεις; Δεν θέλει μεταρρυθμίσεις; Υπόσχεται επαναφορά των πραγμάτων στο παρελθόν. Είναι δυνατόν να γίνει αυτό;».

Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε και τη δική του απάντηση στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

«Είμαι ενεργός πολιτικός. Τα όσα ακούστηκαν λειτουργούν κυρίως αποπροσανατολιστικά. Θέλω να υπηρετήσω τον ελληνικό λαό από τη θέση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο, το θέμα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είναι κάτι που για μένα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι άσχετο από την πολιτική που ασκείται. Δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για αυτό είπα και το επαναλαμβάνω και στη σημερινή συζήτηση ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής».

Για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Είναι μία συμφωνία γεμάτη από υποχωρήσεις αναφορικά με την στάση που έπρεπε να κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση.

»Για παράδειγμα: Έχουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα που καθορίζεται στα 2,9 δις. Αυτό προέκυψε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, με υπερφορολόγηση, από το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εξοφλήσει υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε φυσικά πρόσωπα. Αλλά εν πάση περιπτώσει προέκυψε και δεν θέλω να το υποτιμήσω.

»Προσέξτε όμως: το πρωτογενές πλεόνασμα των 2,9 δισ. δεν μπορεί να περιοριστεί σε διανομή των 500-600 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία με τους εταίρους είναι ότι το 70% του ποσού το οποίο προκύπτει ως αποτέλεσμα της επιτυχίας των στόχων πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία.

»Επομένως από τα 2,9 δισ. ευρώ θα έπρεπε να έχουν γυρίσει στην ελληνική κοινωνία περίπου 2 δισεκατομμύρια.

»Το κοινωνικό μέρισμα πρέπει να πάει σε όλους τους πολίτες, που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν μπορεί, επίσης, να μην έχουν προτεραιότητα στην χορήγησή του και οι νέοι άνθρωποι, γιατί σε αυτούς χρωστάει η ελληνική πολιτεία. Αυτούς έχει καθηλώσει στην ανεργία».

Για την ψηφοφορία στη βουλή επί της νέας συμφωνίας ο Φώτης Κουβέλης εκτίμησε ότι «όσο εύθραυστη και αν είναι η κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή, ο αριθμός των 152 ή 153 βουλευτών θα προκύψει από την κυβερνητική πλειοψηφία στη βουλή. Η ΔΗΜΑΡ είναι προφανές ότι θα την καταψηφίσει».

Τι είπε για τους «58», το «Ποτάμι», τον Τρίτο Πόλο

Για την πρωτοβουλία των 58 ανέφερε ότι «η πρόσκληση των 58 έλεγε πάρα πολύ απλά: ελάτε να συνεργαστούμε και να κάνουμε ένα ευρωψηφοδέλτιο μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

»Δεν είχε καμία πολιτική αναφορά σε αυτό που συγκροτεί την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα σήμερα και αύριο, για την ύστερη και μεταμνημονιακή Ελλάδα.

»Δεν είχε καμία αναφορά για την ασκούμενη πολιτική. Ήταν απλώς μία πρόσκληση εκλογικής συνεργασίας. Αλλά οι εκλογικές συνεργασίες όταν στερούνται αυτού που λέγεται πρόγραμμα, πολιτική, θετική δέσμευση για τα πράγματα, τότε είναι μία συνεργασία, η οποία γίνεται μόνο με σκοπό εκλογικό. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο.

» Το δεύτερο: θα ήταν τουλάχιστον παράλογο να συνεργαστεί η ΔΗΜΑΡ με το σημερινό ΠΑΣΟΚ, όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική και η ΔΗΜΑΡ έχει αυτή τη θέση που έχει αναφορικά με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική. Αυτό είπαμε, δεν αποτελεί συγκρότηση προοδευτικού πόλου, αλλά ένα σχήμα εκλογικό το οποίο είναι πέρα και μακριά από αυτό που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία

Για το Ποτάμι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «ανεξάρτητα από την πρόθεση της αλλαγής, εγώ θα σας πω ένα πράγμα, το νέο δεν μπορεί να προσδιορίζεται από το χρόνο της εμφάνισης του, όταν μάλιστα προσπαθεί να οικοδομηθεί με υλικά του παρελθόντος, τότε γίνεται ακόμα πιο αρνητικό και επικίνδυνο, διότι αναπαράγει αυτή τη φθαρμένη πολιτική του παρελθόντος. Κατά συνέπεια το όποιο Ποτάμι φιλοδοξεί να έχει καταγραφή στην ελληνική πολιτική πραγματικότητα, πρέπει να πει στον ελληνικό λαό τι θέλει.

»Έχω δει ελάχιστες προτάσεις αυτής της κίνησης. Αλλά δεν μπορείς να συγκροτείς κίνηση, κόμμα αναφερόμενος γενικώς, ότι εγώ είμαι κάτι νέο.

»Το νέο πως προσδιορίζεται; Ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις; Ποιος είναι εκείνος ο αρμός που δένει την πολιτική παρουσία του όποιου σχήματος με τις ανάγκες της κοινωνίας, διότι τι είναι τα κόμματα;

» Τα κόμματα είναι έκφραση των διεκδικήσεων και των αναγκών της κοινωνίας, διαφορετικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Διαφορετικά δικαιολογείται η καχυποψία, για να μην πω η βεβαιότητα, ότι αυτά τα κόμματα γίνονται για να εξυπηρετήσουν κάτι άλλο και όχι τις ανάγκες της ίδιας της κοινωνίας».

Για τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συνεργασία ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε: «Η κυρία Κοππά, ο κ. Καστανίδης, ο κ. Μπεγλίτης, ο κ. Μανίκας και άλλα πολλά πρόσωπα και κινήσεις, δεν ήρθαν να κάνουν μια εκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ. Ήρθαν και συγκροτήσαμε τον προοδευτικό πόλο που λέγεται ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Αυτός είναι ο καινούργιος πόλος. Και γίνεται όχι γενικά και αόριστα, γίνεται στη βάση συγκεκριμένων προγραμματικών θέσεων για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου, με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις».

Τέλος, για τις κυβερνήσεις συνεργασίας ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας είναι ανάγκη πια και νομίζω ότι αποτελούν κοινό τόπο.

» Οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν κοινό πολιτικό τόπο, κοινό πολιτικό πρόγραμμα, προϋποθέτουν πολιτικές συμφωνίες.

» Εμείς όταν μπήκαμε στην κυβέρνηση, στηρίξαμε την κυβέρνηση, δεν το κάναμε γενικά και αόριστα. Εγώ δεν είχα ψηφίσει κανένα μνημόνιο.

» Το κάναμε διότι επέρχονταν και η τυπική χρεοκοπία της χώρας. Ήταν παρούσα και η ρευστότητα, ήμασταν με το ένα πόδι στην ευρωζώνη και με το άλλο πόδι έξω από την ευρωζώνη.

» Δεν μετάνιωσα, καλά κάναμε και μπήκαμε, καλά δώσαμε τον αγώνα εκείνο για να υπάρξουν κάποια πράγματα και καλά κάναμε και φύγαμε.

» Οταν απουσιάζει ο κοινός κυβερνητικός συνεργατικός τόπος, τότε δεν πρόκειται για κυβέρνηση συνεργασίας. Όταν στήριξα την κυβέρνηση είπα στον ελληνικό λαό: μας δώσατε 6,3% του εκλογικού σώματος, ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό αλλά προσέξτε. Στηρίζουμε την κυβέρνηση σε θέση εθνικής ευθύνης, δεν εκχωρούμε ούτε την πολιτική μας ταυτότητα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε και την ιδεολογική μας ταυτότητα».