Κύκλο συζητήσεων με στελέχη του ΠαΣοΚ αλλά και γενικότερα του χώρου του μεταρρυθμιστικού και προοδευτικού Κέντρου αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες ο Βαγγέλης Βενιζέλος με αντικείμενο τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου της Ελιάς. Παράγοντες του ΠαΣοΚ επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα κάνει συναντήσεις με υποψηφίους ή ενδιαφερομένους να εμπλακούν στη μάχη των ευρωεκλογών, ούτως ώστε το επόμενο δεκαήμερο να κλείσει ο κατάλογος των υποψηφίων και να ανακοινωθούν τα ονόματά τους σε ειδική εκδήλωση της δημοκρατικής παράταξης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει ζητήσει από τον προσωπικό του φίλο Γιώργο Βερνίκο που ανήκει και στην κίνηση των 58 να θέσει υποψηφιότητα, πρόταση που έγινε αποδεκτή από τον πρώην υφυπουργό. Την κάθοδό του με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη φέρεται να έχει αποφασίσει και ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής. Εδώ και καιρό κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς η ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ Κυριάκος Πιερρακάκης. Από την Κεντρική Επιτροπή θα είναι υποψήφιες η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και η Βασιλική Σουλαδάκη, όπως επίσης οι Θανάσης Χειμωνάς και Θόδωρος Τσίκας. Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει και ο Νίκος Μπίστης από τους 58. Επίσης, πιθανότατα να ανακοινωθούν και τα ονόματα της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή αλλά και της πρώην βουλευτού Εύας Καϊλή.

Μεγάλο ερωτηματικό βρίσκεται δίπλα από ονόματα στελεχών του ΠαΣοΚ που κινούνται πιο κοντά στο παπανδρεϊκό περιβάλλον. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Πεταλωτής που ενώ εμφανιζόταν να το συζητεί, μετά την αποχή της ομάδας των 11 από τη συνδιάσκεψη της Ελιάς δείχνει να μην το πολυθέλει. Επίσης, ο Παύλος Γερουλάνος που διαβεβαιώνει ότι δεν έχει κάνει καμία συζήτηση με την ηγεσία του ΠαΣοΚ θα συμβόλιζε πολλά με την παρουσία του στο ευρωψηφοδέλτιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της γραμματείας Παρακολούθησης Κυβερνητικού Εργου του ΠαΣοΚ, μιλώντας χθες στον Alpha εξέφρασε την άποψη ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να συμμετάσχει στις προσπάθειες για την Κεντροαριστερά». Πρόσθεσε πως «διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές μπορεί να υπάρχουν», αλλά «αν είναι τον χώρο της Κεντροαριστεράς να τον μοιράσουμε σε κομματίδια δεν θα έχουμε αποτελέσματα. Δεν μπορεί να πηγαίνει ο καθένας μόνος του, αρχηγός στο μαγαζάκι του, να είμαστε όλοι μαζί καλύτερα».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται και νέα συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Βενιζέλου και Λοβέρδου –υπάρχουν καθημερινές επικοινωνίες με τον κ. Μόσιαλο στο Λονδίνο –για το πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα του ευρωψηφοδελτίου. Ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα θεωρεί ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να ανακοινωθεί μια λίστα πρώτων ονομάτων με υποψηφίους της Ελιάς και όχι χωριστά από κάθε πολιτικό φορέα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμά ότι επειδή απομένουν μόνο δύο μήνες μέχρι τις ευρωεκλογές και μεσολαβεί και το Πάσχα, θα πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνους για τους υποψηφίους που δεν έχουν υψηλή αναγνωρισιμότητα να ετοιμαστούν και να πραγματοποιήσουν και εκδηλώσεις στην περιφέρεια.