Επανακατατέθηκε στη Βουλήαπό τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, η τροπολογία, με την οποία παρατείνεται η προθεσμία ολοκλήρωσης του αναδρομικού ελέγχου των πόθεν έσχες, της περιόδου 1974- 2012, για όσους κατείχαν δημόσια ιδιότητα.

Η τροπολογία που αφορά στον αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον Κώδικα Μετανάστευσης, το οποίο συζητείται την Τρίτη στην Ολομέλεια (και ψηφίζεται την Τετάρτη) και δίνει εξάμηνη παράταση στις εργασίες της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Παράλληλα παρέχει ευνοϊκότερη μεταχείριση όσων έχουν κάνει ανακριβή δήλωση.

Σημειώνεται ότι ανάλογη τροπολογία είχε κατατεθεί από τους βουλευτές της συμπολίτευσης Γιάννη Κεφαλογιάννη της ΝΔ και Χρήστο Γκόκα του ΠΑΣΟΚ, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, αλλά τελικώς αποσύρθηκε μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Η κατάθεση της εκπρόθεσμης υπουργικής τροπολογίας προκάλεσε την αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής «Πόθεν Έσχες» Γιώργο Καλαντζή ζητά την άμεση σύγκλησή της.

«Η Επιτροπή μας, παρά τις επίμονες προτάσεις και πιέσεις μου και τις ανάλογες δεσμεύσεις σας, έχει να συνεδριάσει για το ζήτημα αυτό από το Δεκέμβριο του 2013» σημειώνει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και επισημαίνει ότι «συνεχίζεται η απαράδεκτη αγνόηση και παράκαμψη τόσο της Επιτροπής μας όσο και της Διάσκεψης των Προέδρων που θα έπρεπε να συζητήσει το θέμα πριν έρθει στην Ολομέλεια».