Ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε για την Κωνσταντινούπολη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιστρέφει νικητής και ζωντανός στην διεκδίκηση μιας θέσης στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.

Με τους Τζέιμς Γκιστ, Ραμέλ Κέρι στην Αθήνα λόγω τραυματισμού και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να αφήνει το (κυνηγετικό) όπλο του για να αναλάβει το «τιμόνι» της ομάδας, οι Πράσινοι κατόρθωσαν να πάρουν στην παράταση (54-54 κ.δ) τη νίκη (65-60) επί της Έφες Αναντόλου και να ρεφάρουν σε μεγάλο ποσοστό την ήττα-σοκ από τη Λαμποράλ Κούτσα στο ΟΑΚΑ.

Στο ντεμπούτο του ως προπονητής, ο πρώην άσος και τέως τιμ-μάνατζερ του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκος Αλβέρτης προσπάθησε από την αρχή του αγώνα να χρησιμοποιήσει όλους τους παίκτες που είχε μαζί στην Κωνσταντινούπολη και να κρατήσει για το φινάλε του αγώνα με τα μεγαλύτερα δυνατά αποθέματα ενέργειας τους «βασικούς» των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ήταν ξεκάθαρο ότι ο «Φράγκι» επέλεξε να στηριχθεί περισσότερο σε παίκτες που γνωρίζουν καλά τι σημαίνει Παναθηναϊκός (Μπατίστ και Φώτσης) και έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο. Ο Αμερικανός μέχρι χθες είχε 5 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα του TOP16 και σχεδόν τριπλασίασε την παραμονή του στο παρκέ (13’), σε μια προσπάθεια του νέου προπονητή να μεγαλώσει το rotation και να καλύψει φυσικά και το τεράστιο κενό του Τζέιμς Γκιστ. Σε αντιδιαστολή ο Δημήτρης Διαμαντίδης έφθασε τα 32 λεπτά αλλά σε αγώνα που είχε επιπλέον 5 λεπτά για να κριθεί ο νικητής, που η αλήθεια είναι πως χρειάστηκε λίγο την εύνοια της τύχης αλλά και την ευκαιρία που του έδωσε ο Βαγγέλης Αγγέλου επιλέγοντας να μην κάνει η Έφες φάουλ στην τελευταία επίθεση του ΠΑΟ που είχε πολλές προσπάθειες.

Το κυριότερο στατιστικό στοιχείο που βοήθησε τον Παναθηναϊκό απόψε στο «Αμπντί Ιπεκτσί» ήταν τα επιθετικά ριμπάουντ (9 στο πρώτο μέρος, 16 συνολικά) και ενώ οι γηπεδούχοι στην τελευταία περίοδο τα απέτρεψαν, στην τελευταία επίθεση έχασαν δύο φορές το ριμπάουντ και οι Πράσινοι είχαν τρεις ευκαιρίες για το τρίποντο της… παράτασης. Ο Αγγέλου δεν ζητούσε φάουλ και την τελευταία φορά κι ενώ είχαν προηγηθεί από τον Ματσιούλις 0/4 προσπάθειες, ο Λιθουανός με τον Γκονλούμ να ορθώνει το τεράστιο κορμί του με τεντωμένα τα χέρια μπροστά του ευστόχησε και ισοφάρισε σε 54-54.

Στο έξτρα πεντάλεπτο καθοριστική ήταν η συμβολή του συνολικά εξαιρετικού σήμερα Αντώνη Φώτση. Ο «Μπάτμαν» πέτυχε ένα καθοριστικό τρίποντο (58-59), έβγαλε μεγάλη άμυνα στην αμέσως επόμενη φάση με αντίπαλο τον Πλάνινιτς και «σφράγισε» τη νίκη με κάρφωμα και φάουλ. Η Εφες αστόχησε σε διαδοχικά σουτ και έτσι το παιχνίδι έληξε με νικητές τους Πράσινους.

Τα δεκάλεπτα: 10-11, 26-28, 42-44, 54-54 (κ.δ), 60-65 (παρ)

Έφες (Αγγέλου): Οσμάν, Βασιλειάδης 10, Μπατούκ 6, Ερντέν 1, Γκονλούμ 9, Κιλιτσλί, Σαβάνοβιτς 6, Γκόρντον 6, Πλάνινιτς 15, Μπιέλιτσα M. 7

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 5, Μπατίστ 6, Φώτσης 11 (2/2δ, 3/5τρ, 1/1β, 6ρ), Ούκιτς 7, Λάσμε 11 (12ρ), Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 7 (0/7τρ), Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8, Ράιτ 7

***Στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν ο Παναθηναϊκός θυμίζουμε θα αντιμετωπίσει την ερχόμενη Πέμπτη στο ΟΑΚΑ την Φενέρμπαχτσε του Ομπράντοβιτς, εκτός έδρας τη Μπαρτσελόνα, θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ τη Μάλαγα και τελευταία αγωνιστική θα αντιμετωπίσει στο ΣΕΦ τον Ολυμπιακό.

Αλβέρτης: Θα βρούμε τον δρόμο μας

Βέβαιος ότι ο Παναθηναϊκός θα βρει το δρόμο του, ήταν μετά τη νίκη της ομάδας στην Κωνσταντινούπολη ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.

Στο ντεμπούτο του ως προπονητής ο Αλβέρτης είδε τον Ματσιούλις να σκοράρει από τη γωνία το τρίποντο της ισοφάρισης, σε μια φάση βγαλμένη με καρμπόν από τα χρόνια που αγωνιζόταν ο «Φράγκι», ο οποίος μάλιστα μια από τις τελευταίες μεγάλες παραστάσεις του (με 3/4 τρίποντα) την είχε δώσει στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Εφες (14 Απριλίου 2005) σφραγίζοντας την πρόκριση του ΠΑΟ στο φάιναλ-φορ!

«Ηταν ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, που κρίθηκε στην παράταση. Το σημαντικότερο είναι ότι παλέψαμε μέχρι τέλους. Παλέψαμε πολύ στα ριμπάουντ και παρότι δεν είχαμε καλά ποσοστά, ήμασταν μέσα στο ματς μέχρι το τέλος» τόνισε ο Αλβέρτης που συμπλήρωσε: «Στα επόμενα παιχνίδια θα παρουσιαστούμε καλύτεροι. Θέλω να ευχαριστήσω τους παίκτες μου για τη διάθεση και τον ζήλο, που επέδειξαν. Είναι βέβαιο πως θα βρούμε το δρόμο μας. Προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Σήμερα είχαμε πολλά χαμένα λέι απ και πολλά ελεύθερα σουτ. Αν ήμασταν στοιχειωδώς πιο εύστοχοι, το σκορ θα ήταν πολύ υψηλότερο. Θέλουμε χρόνο για να κατορθώσουμε να τρέχει η ομάδα πιο γρήγορα και να πετυχαίνει υψηλότερα σκορ».