Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Αντόνιο Καβάκο Σίλβα άσκησε την Πέμπτη βέτο σε ένα από τα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2014, σχεδόν δύο μήνες πριν από την αναμενόμενη έξοδο της Πορτογαλίας από το πρόγραμμα στήριξης.

Ο Καβάκο Σίλβα -που έχει εκλεγεί για δεύτερη θητεία και υπήρξε ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας- ακύρωσε το μέτρο που προέβλεπε την αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές υγείας των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, όπως διευκρίνισε η πορτογαλική προεδρία.

Το μέτρο αυτό αύξανε τις εισφορές υγείας -για τρίτη φορά κατά σειρά- από 2,5% έως 3,5% επί των αποδοχών των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Με αυτό το μέτρο που καταργείται με το προεδρικό βέτο, η κυβέρνηση σκόπευε -κατ΄επιταγήν της τρόικας- να καλύψει ένα έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους περίπου 133 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προκύψει όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε άλλα μέτρα λιτότητας, σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Jornal de Negocios.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας εξέφρασε αμφιβολίες για την αναγκαιότητα του μέτρου καθώς, όπως σημείωσε, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι έχουν κάνει ήδη «μεγάλες θυσίες» με τις μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις τους, προκειμένου η Πορτογαλία να μπορέσει να ανταποκριθεί στους όρους της δανειακής της σύμβασης.

Η κυβέρνηση της χώρας του συντηρητικού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο θα αναγκαστεί τώρα να βρει νέα πηγή εσόδων ώστε να καλύψει το κενό στον προϋπολογισμό του 2014, που χαρακτηρίζεται ο σκληρότερος των τελευταίων δεκαετιών, καθώς προβλέπει περικοπές για την εξοικονόμηση ενός ποσού συνολικού ύψους 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας έχει επικρίνει ήδη στο παρελθόν δημοσίως ορισμένες από τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τις ακραίες.

Η Πορτογαλία συμφώνησε το 2011 με την τρόικα των ίδιων πιστωτών όπως η Ελλάδα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) σε ένα πρόγραμμα στήριξης 78 δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποφύγει την πτώχευση με αντάλλαγμα τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξήρε τον περασμένο μήνα την πρόοδο της οικονομίας της Πορτογαλίας έκτοτε, προειδοποίησε όμως ότι η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια, καθώς εκκρεμεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο η εξέταση βασικών παραμέτρων του προϋπολογισμό του 2014.

Αυτή η κατάσταση περιπλέκει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και δημιουργεί αβεβαιότητα, ανέφερε το ΔΝΤ.