Κοινές ασκήσεις στις οποίες μετέχουν οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη Μαύρη Θάλασσα άρχισαν σήμερα Τετάρτη ακριβώς απέναντι από τη Χερσόνησο της Κριμαίας, τον έλεγχο της οποίας πήραν οι ρωσικές στρατιωτικές μονάδες από τις ουκρανικές αρχές.

Οι ΗΠΑ τονίζουν ότι οι ναυτικές ασκήσεις είχαν προγραμματιστεί πριν ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία.

Ωστόσο έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας στα μέλη του ΝΑΤΟ που διατυπώνουν ανησυχίες για τις προθέσεις της Ρωσίας απέναντι στις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από την Πολωνία και τη Ρουμανία κοντά στα ουκρανικά σύνορα και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ-Πολωνίας.

Το βουλγαρικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι οι ασκήσεις άρχισαν με καθυστέρηση μιας ημέρας λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Truxtun και μέρος του αμερικανικού Έκτου Στόλου που έχει τη βάση του στην Ιταλία μετέχει στις ασκήσεις με τη βουλγαρική φρεγάτα Drazki και τρία ρουμανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτή τη φορά η άσκηση άρχισε όπως είχε προγραμματιστεί», δήλωσε ο βούλγαρος αντισυνταγματάρχης Ντιμίταρ Τίτεφ.

Παράλληλα ο βούλγαρος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι μια κοινή ναυτική άσκηση της BLACKSEAFOR, η οποία θα πραγματοποιείτο υπό τη διοίκηση του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού από 28 Μαρτίου έως 15 Απριλίου ακυρώθηκε.

Η BLACKSEAFOR ιδρύθηκε το 2001 από τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ουκρανία για την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας.