Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει τις διαδικασίες προσάρτησης της Κριμαίας, λέγοντας ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αποκλιμάκωση της κατάστασης και η εξεύρεση ειρηνικής λύσης, με βάση το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρωϊ της Τετάρτης, ο Μπαρόζο κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει κάθε διαδικασία προσάρτησης της Κριμαίας, υποστηρίζοντας ότι «αυτό που γίνεται στην Κριμαία είναι παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».

Αναγνώρισε ότι η οικονομική κατάσταση της Ουκρανίας είναι τραγική και αναφέρθηκε στην αρωγή της ΕΕ για τη σταθεροποίηση της χώρας, αναφέροντας ότι έχει ήδη συμφωνηθεί η χορήγηση ενός πακέτου αρωγής, υπό μορφήν δανείων, προς την Ουκρανία, ύψους 11 δισ. ευρώ.

Συμπλήρωσε δε ότι, κάποια μέτρα που περιλαμβάνονται στο συνολικό πακέτο μεσοπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης αρωγής μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και μονομερώς από την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η πρόταση για εκταμίευση μέρους το ποσού, με στόχο τη μείωση στους δασμούς.

Είπε, επίσης, ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 19 Μαρτίου, θα υπάρξει επιπλέον μακροοικονομική αρωγή προς την Ουκρανία, ύψους 1 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας να ανέρχεται πλέον στο 1,6 δισ. ευρώ. «Αυτό το πακέτο, όμως, θα πρέπει να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις» συμπλήρωσε.

Υποστήριξε ακόμη ότι η οικονομική στήριξη της ΕΕ θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ θα πραγματοποιηθεί πριν τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία, στις 25 Μαΐου, και το μπαλάκι τώρα είναι στην πλευρά της Ρωσίας, διαφορετικά θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα κατά της χώρας» κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Επίτροπος Όλι Ρεν ανέφερε ότι η Ευρώπη στηρίζει το δικαίωμα των Ουκρανών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, πρόσθεσε ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις και διευκρίνισε ότι το 1 δισ. ευρώ, που προτείνει η Κομισιόν, θα εκταμιευθούν μόλις υπάρξει πρόγραμμα του ΔΝΤ και υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων.

Λαμβάνοντας τον λόγο εκ μέρους του Συμβουλίου και της ελληνικής Προεδρίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Δημήτρης Κούρκουλας, σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι από τις πιο σοβαρές κρίσεις που έζησε η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, με επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πρέπει να διασφαλιστεί η κυριαρχία της Ουκρανίας και να βρεθεί μια ειρηνική λύση, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, είπε.

Για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, την ερχόμενη Κυριακή, ανέφερε ότι είναι αντίθετο στο ουκρανικό Σύνταγμα και επομένως παράνομο και συμπλήρωσε: «Δεν θα αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα».