Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλενέκρινε την Τετάρτη το νόμο για το κλείσιμο (μεταξύ άλλων) των ιδιωτικών προπαρασκευαστικών σχολείων του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πεσυλβάνια των ΗΠΑ.

Η εκπαίδευση είναι κεντρικής σημασίας για την αποστολή του κινήματος του Γκιουλέν: Εκατομμύρια μαθητές προετοιμάζονται στα εκπαιδευτικά κέντρα που σχετίζονται με τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα για να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στα δημόσια γυμνάσια και τα πανεπιστήμια.

Οι σχολές αυτές αποτελούν πηγή εισοδήματος και κυρίως επιρροής για τον πρώην σύμμαχο της φιλο-ισλαμικής τουρκικής κυβέρνησης που βρίσκεται σε ανοιχτή σύγκρουση με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάνέχει δηλώσει ότι ο πολυεκατομμυριούχος θρησκευτικός ηγέτης, επιδιώκει να τον ανατρέψει, καθώς ο σάλος που έχουν προκαλέσει τασκάνδαλα διαφθοράς, υποστηρίζει ότι έχει ενορχηστρωθεί από τον Γκιουλέν και το δίκτυό του Hizmet που ασκεί επιρροή στην Αστυνομία και το Δικαστικό σώμα.

Η υπογραφή Γκιουλ, αποτελεί ταυτόχρονα και μια κίνηση αλληλεγγύης προς τον Ερντογάν,που εξακολουθεί ναβρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, ενώ ηΤουρκία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία εν όψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου.

Διασκεδάζει παράλληλα τα σχόλια, που διακινούνταιτο τελευταίο διάστημαέντονα στην Αγκυρα, για κρίση στις σχέσεις προέδρου και πρωθυπουργού, που μπορεί να τους φέρει μάλιστα αντίπαλους, στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.