Στην αίθουσα 134 του Δικαστικού Μεγάρου του Μονάχου θα είναι από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες στραμμένο το ενδιαφέρον της Γερμανίας.

Ο πανίσχυρος πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες θα καθήσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για φοροδιαφυγή, έχοντας απέναντί του έναν από τους πιο αυστηρούς δικαστές, τον «άσπλαγχνο» Ρούπερτ Χάιντλ. Οσοι γνωρίζουν τον Χάιντλ υποστηρίζουν ότι ο Χένες δεν πρέπει να ελπίζει σε κάποια συμφωνία, αφού είναι γνωστή η αποστροφή του σε τέτοιες μεθόδους.

Πρόσφατα είχε καταδικάσει σε φυλάκιση τριών ετών έναν 75χρονο συνταξιούχο.
Για τη Δίκη της Χρονιάς, όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω των πολλών συμβολισμών της, δόθηκε μάχη από 454 δημοσιογράφους για τις 49 θέσεις που προβλέπονται για τους εκπροσώπους του Τύπου στο δικαστήριο.

Λεπτομέρειες της δικογραφίας δεν έχουν γίνει γνωστές, ούτε το ακριβές ποσό για το οποίο κατηγορείται ο Χένες ότι έχει φοροδιαφύγει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δικαστικές Αρχές θεωρούν πως η «αυτοκαταγγελία» του ως φοροφυγάδα, στις 17 Ιανουαρίου 2013, έγινε αφού η υπόθεση διέρρευσε στον Τύπο.

Μέσω ενός λογαριασμού του στην ελβετική τράπεζα Vontobel ο Χένες τζόγαρε πολλά εκατ. ευρώ στα χρηματιστήρια, αλλά δεν κατέβαλε τους φόρους που αντιστοιχούσαν στα τεράστια κέρδη του.
Το Spiegel υπολογίζει τα χρήματα που δεν απέδωσε ο Χένες στα κρατικά ταμεία στις 900.000 ευρώ, ενώ η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» στα 3,5 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον νόμο, αν το ποσό της φοροδιαφυγής ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ, τότε επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως 10 έτη.

Η Bild της Κυριακής υποστηρίζει ότι ο Χένες έχει κρυμμένο άσο στο μανίκι του. Πρόκειται για έναν εφοριακό από τη Στουτγάρδη, ο οποίος θα καταθέσει ότι ο πρόεδρος της Μπάγερν «αυτοκαταγγέλθηκε» προτού δημοσιοποιηθεί το αδίκημά του.

Στην Μπουντεσλίγκα: Γκλάντμπαχ – Αουγκσμπουργκ 1-2, Σάλκε – Χόφενχαϊμ 4-0, Στουτγάρδη – Μπράουνσβαϊγκ 2-2, Αμβούργο – Αϊντραχτ 1-1, Αννόβερο – Λεβερκούζεν 1-1, Βόλφσμπουργκ – Μπάγερν 1-6, Νυρεμβέργη – Βρέμη 0-2, Φράιμπουργκ – Ντόρτμουντ 0-1, Μάιντς – Χέρτα 1-1.

Η βαθμολογία: Μπάγερν 68, Ντόρτμουντ 48.