Να χαμηλώσει την ένταση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με την περιβαλλοντική οργάνωσηGreenpeaceγια το θέμα των μεταλλαγμένων προσπαθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Στις 6 Μαρτίου ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Jorgo Riss με επιστολή του στον υπουργό Περιβάλλοντος επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι η Greenpeace διαφωνεί ότι η ελληνική πρόταση όπως παρουσιάστηκε στις 3 Μαρτίου αποτελεί καλή βάση για ζήτηση – για το θέμα των μεταλλαγμένων-.

Έτσι, ο Γιάννης Μανιάτης στην απαντητική του επιστολή τονίζει ότι «η Ελληνική θέση ήταν πάντα ενάντια στην καλλιέργεια των Γενετικά Τροποιημένων Οργανισμών (μεταλλαγμένων), θέση την οποία προσωπικά πιστεύω».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος αναφέρει ακόμη ότι «παρότι η τρέχουσα πρόταση δεν είναι η ιδανικά προτιμητέα επιλογή μας, αποτελεί μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το υφιστάμενο σύστημα». Και όπως επισημαίνει «σήμερα η αδειοδοτικη διαδικασία δεν επιτρέπει σε κάποιο κράτος – μέλος να «εξαιρεθεί» από την καλλιέργεια των Γενετικά Τροποιημένων Οργανισμών».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείο Περιβάλλοντος ανοίγει ξανά ο φάκελος για τα μεταλλαγμένα, θέμα για το οποίο οι συζητήσεις έχουν παγώσει από το 2012. Και το ζητούμενο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να βρεθεί μια νομική φόρμουλα που να στέκεται σε περίπτωση προσφυγής στα δικαστήρια από τις εταιρείες που προωθούν μεταλλαγμένα.

Έτσι, τέθηκαν λόγοι – που μπορεί να επικαλεστεί μια χώρα – όπως για παράδειγμα χρήσεις γης που δεν συνάδουν με καλλιέργειες αλλά και λόγοι «κοινωνικό-οικονομικοί» δηλαδή αντιδράσεις στο εσωτερικό μιας χώρας για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων.

Από την πλευρα της, η υποδιευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος της Greenpeace Μάχη Σιδερίδου τονίζει ότι η ελληνική πρόταση δίνει βάση στη μικροδιαχειριση σε εθνικό επίπεδο και δεν εξετάζει το συνολικό πλαίσιο για την αδειοδοτηση των μεταλλαγμένων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην επιστολή του ο υπουργός Περιβάλλοντος καταλήγει ότι βασίζεται στην υποστήριξη και τη βοήθεια της Greenpeace και αναμένει την κατάθεση προτάσεων για πιθανές βελτιώσεις στο κείμενο.

Υπενθυμιζεται, ότι την Πέμπτη 13 Μαρτίου αναμένεται να συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αποφανθεί για τη δυνατότητα των κρατών μελών της ΕΕ να απαγορεύουν ή να περιορίζουν την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων.​