Υποστηρικτές του εκλιπόντος προέδρου της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες πλημμύρισαν τους δρόμους του Καράκας και άλλων πόλεων, στην πρώτη επέτειο από το θάνατο του πρώην ηγέτη της χώρας.

«Αυτή η επέτειος μου φέρνει μεγάλη θλίψη. Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα που να μην σκέφτομαι τον Ούγκο», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εξάδελφος του Τσάβες, Γκιγιέρμο Φρίας, 60 ετών.

«Άλλαξε την πορεία της Βενεζουέλας για πάντα. Κι ο Μαδούρο είναι ένας φτωχός άνθρωπος, σαν κι εμάς. Χειρίζεται τα πράγματα καλά. Ίσως χρειάζεται όμως λίγη περισσότερη πυγμή», είπε.

Προς τιμήν του Τσάβες, ο οποίος ηγήθηκε της Βενεζουέλας επί 14 χρόνια, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις οι οποίες ξεκίνησαν με μια πορεία υποστηρικτών του. Επικεφαλής της παρέλασης ήταν ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο.

Ο τρόπος που κυβέρνησε ο Τσάβες του εξασφάλισε τη λατρεία πολλών από τους φτωχότερους πολίτες, αλλά αποξένωσε τη μεσαία και την ανώτερη τάξη.

Ωστόσο, οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Καράκας και άλλες πόλεις εναντίον του Μαδούρο. Φοιτητές έστησαν οδοφράγματα, εξαιτίας των οποίων ένας 26χρονος έχασε τη ζωή του αφού το αυτοκίνητό του προσέκρουσε σε ένα από αυτά στην Τάτσιρα.

Μέσα στις τελευταίες 3 εβδομάδες, 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 250 έχουν τραυματιστεί στις συνεχείς διαδηλώσεις.

Ανάμεσα στους ξένους ηγέτες που επισκέφθηκαν τη Βενεζουέλα για την επέτειο του θανάτου του Τσάβες ήταν ο Κουβανός πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο. Ο Κάστρο επισκέφτηκε το στρατιωτικό μουσείο στο Καράκας όπου βρίσκεται το λείψανο του πρώην προέδρου και άφησε ένα λευκό τριαντάφυλλο στο μνήμα του.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες και ο αντιπρόεδρος της Αργεντινής, Αμάντο Μπούντου, επισκέφτηκαν επίσης σήμερα το Καράκας προκειμένου να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης.