Στην Κίνα θα ταξιδεύσει, από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου, η πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα μαζί με τις κόρες της και τη μητέρα της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Κατά το ταξίδι αυτό, που θα την οδηγήσει στο Πεκίνο και τις πόλεις Σιάν και Τσενγκντού της κεντρικής Κίνας, η Μισέλ Ομπάμα θα συναντηθεί με την Πενγκ Λιγιουάν, τη σύζυγο του προέδρου της Κίνας Σι Ζινπίνγκ και θα επισκεφθεί κυρίως σχολεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα ταξιδεύσει μαζί τους. Θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη δυτική Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία στα τέλη Μαρτίου.

Οι κόρες του προεδρικού ζεύγους, η 15χρονη Μάλια και η 12χρονη Σάσα και η γιαγιά τους Μαριάν Ρόμπινσον θα συνοδεύσουν τη Μισέλ σε αυτή την περιοδεία, κατά την οποία η πρώτη κυρία θα «δώσει έμφαση στη σημασία της εκπαίδευσης, στη ζωή της και στη ζωή των νέων στις δύο χώρες», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ομπάμα θα επισκεφθεί σημαντικούς ιστορικούς και πολιτιστικούς χώρους στην Κίνα. Ο Λευκός Οίκος ενθάρρυνε τους αμερικανούς μαθητές να παρακολουθήσουν το ταξίδι της πρώτης κυρίας από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και την ιστοσελίδα της προεδρίας.

Μια άτυπη σύνοδος κορυφής τον Ιούνιο του 2013 μεταξύ των προέδρων Ομπάμα και Σι στην Καλιφόρνια, στις δυτικές ΗΠΑ, είχε σημαδευτεί από μια συνάντηση που δεν έγινε ανάμεσα στις πρώτες κυρίες των ΗΠΑ και της Κίνας. Η τελευταία υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες και ηθοποιούς της Κίνας, αφού είχε θητεύσει στο στρατό και σήμερα ασχολείται κυρίως με φιλανθρωπικά έργα.

Το γραφείο της Μισέλ Ομπάμα είχε εξηγήσει τότε ότι η πρώτη κυρία είχε παραμείνει στην Ουάσινγκτον.