Με 30 ψήφους υπέρ και 26 εναντίον, η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής ψήφισε, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, το οποίο είχε απορρίψει την περασμένη Πέμπτη με ισοψηφία 25-25 και το οποίο αποτελούσε -βάσει του Μνημονίου- προαπαιτούμενο για να ανάψει η τρόικα το πράσινο φως την επόμενη δόση του δανείου.

Υπέρ του νομοσχεδίου, στο οποίο η κυβέρνηση είχε επιφέρει τροποποιήσεις για να είναι αποδεκτό από το ΔΗΚΟ (το οποίο στην πρώτη ψηφοφορία διχάστηκε), τάχθηκαν οι 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 8 του ΔΗΚΟ, ένας του ΕΥΡΩΚΟ (Δημήτρης Συλλούρης) και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας. Καταψήφισαν οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ και οι βουλευτές των Οικολόγων (Γιώργος Περδίκης) και της Συμμαχίας Πολιτών (Νίκος Κουτσού).

Τροπολογίες που είχαν καταθέσει από κοινού η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η Συμμαχία Πολιτών, απορρίφθηκαν με 29 ψήφους εναντίον και 7 υπέρ, ενώ οι βουλευτές του ΑΚΕΛ τήρησαν αποχή.

Στη διάρκεια της τρίωρης συζήτησης, εργαζόμενοι σε ημικρατικούς οργανισμούς πραγματοποίησαν στάση εργασίας και περίπου 1.000 από αυτούς συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Βουλής.

Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του αποτελέσματος, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της, με γραπτή δήλωση του εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη.

«Η ψήφιση του εν λόγω σημαντικού νομοσχεδίου, μετά τη μικρή περιπέτεια των προηγούμενων ημερών, επαναφέρει τη χώρα μας στο επίπεδο της αξιοπιστίας και του κύρους που κατακτήσαμε τον τελευταίο χρόνο, κατά τον οποίον ο κυπριακός λαός υπέστη μεγάλες θυσίες».

Και καθώς η απόφαση «επιτρέπει την υλοποίηση των πτυχών του νομοσχεδίου, που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση των ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο πλαίσιο της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων, προς όφελος των εργαζομένων, του καταναλωτή και της οικονομίας γενικότερα», ο Χρήστος Στυλιανίδης, καταλήγει:

«Η διαδικασία αυτή αναμφισβήτητα θα προσφέρει νέες δυνατότητες και υπόβαθρο για να ενισχυθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μας, με στόχο την υπέρβαση της κρίσης».