Τα κείμενα της Συνδιάσκεψης, η διακήρυξη της Ελιάς και η συγκρότηση κοινού γραφείου Τύπου για το σχήμα είναι μερικά από τα ανοιχτά θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή συνάντηση των κομμάτων και των κινήσεων που στηρίζουν την υπόθεση της Κεντροαριστεράς.

Η διήμερη Συνδιάσκεψη του ενιαίου σχήματος θα αρχίσει το Σάββατο στις 11 το πρωί στην Αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και στις εργασίες της αναμένεται να προσκληθούν περί τα 1.500 στελέχη από όλους τους εταίρους, οι μισοί εκ των οποίων εικάζεται ότι θα προέρχονται από το ΠαΣοΚ.

Στη Συνδιάσκεψη της Ελιάς αναμένεται να μιλήσουν οι Βαγγέλης Βενιζέλος, Ανδρέας Λοβέρδος, Ηλίας Μόσιαλος και Γιάννης Βούλγαρης, καθώς και οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κινήσεων που στηρίζουν ενεργά το εγχείρημα. Οι εργασίες της θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με παρέμβαση του Μάρτιν Σουλτς ο οποίος έλαβε το Σάββατο πανηγυρικά το χρίσμα του υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν στη Συνδιάσκεψη των Σοσιαλιστών στη Ρώμη.

Να σημειωθεί ότι η Πρωτοβουλία των 58 στην τελευταία της συνεδρίαση σε ολομέλεια αποφάσισε να συμμετέχει ενεργά στη Συνδιάσκεψη, κάτι που πιστοποιεί και το γεγονός ότι ο Αν. Λάζος έχει αναλάβει εκ μέρους τους τη συγγραφή της Διακήρυξης για την Ελιά. Επίσης, οι 58 επανέλαβαν ότι όσοι εξ αυτών ενδιαφέρονται μπορούν να είναι υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η ονομασία της Ελιάς θα οριστικοποιηθεί στη σημερινή συνάντηση των αντιπροσωπειών και κατά πάσα πιθανότητα ο τίτλος της θα είναι Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη με εναλλακτικό τίτλο Ελιά – Προοδευτική Παράταξη.

Την ικανοποίησή του για τη συμβολή των 58 στη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς εξέφρασε ακόμη μία φορά με συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βαγγέλης Βενιζέλος. «Ηταν και είναι ένας καταλύτης, είναι μία ομάδα ανθρώπων μέσα από την κοινωνία των πολιτών, το πανεπιστήμιο, είναι ρεύμα γνώμης που εκφράστηκε με πολύ μεγάλη σαφήνεια υπέρ της ανάγκης για συσπείρωση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης» τόνισε. Και συμπλήρωσε: «Αφελείς ή απολύτως τυχοδιώκτες όσοι διατυπώνουν απόψεις για το μέλλον της χώρας χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη και διεθνώς. (…) Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για το μέλλον του χώρου αυτού και κυρίως καταλαβαίνουν ότι αν δεν σταθεί ο χώρος αυτός, δεν στέκεται η χώρα, μπορούν να πιέσουν αποτελεσματικά μέσω της ψήφου τους στις ευρωεκλογές».

Η Ευρώπη του «win win για όλους»

Καθήκον των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι να παρουσιάσουν μια νέα αφήγηση για την Ευρώπη και να απαντήσουν στα διάφορα ρεύματα του ευρωσκεπτικισμού και του οικονομικού εθνικισμού. Αυτό μεταξύ άλλων ανέφερε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Βαγγέλης Βενιζέλος με χαιρετισμό του στο Συνέδριο του ΕΣΚ στη Ρώμη. Οπως είπε ο κ. Βενιζέλος, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες πρέπει να πείσουν τους πολίτες των χωρών σε κρίση ότι η δική μας Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη της ύφεσης και της ανεργίας, αλλά η Ευρώπη της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής. Πρόσθεσε πως πρέπει να πειστούν οι πολίτες των οικονομικά ισχυρών χωρών ότι «η δική μας Ευρώπη είναι μία win win κατάσταση για όλους».Κατέληξε λέγοντας ότι ο Μάρτιν Σουλτς μπορεί να συνθέσει τη δημοκρατική δυναμική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.