«Η συνάντησή μου με την ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών ήταν χρήσιμη, πρακτική και αποδοτική» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με την επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, το απόγευμα της Παρασκευής, στη Ρώμη.

Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι «η ιταλική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το δεύτερο εξάμηνο του έτους, στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι θα συνεχίσει τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας» και ότι «το μεσογειακό έτος 2014 λειτουργεί».

Σύμφωνα με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, «οι κοινωνίες της Ευρώπης έχουν κοινές αγωνίες: θέλουν ανάπτυξη, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και δεν αντέχουν άλλες πολιτικές λιτότητας και άλλη ανεργία».

Η Φενετερίκα Μογκερίνι προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη να ολοκληρωθεί η διαδικασία της τραπεζικής ένωσης.

«Το θέμα των μεταναστευτικών κυμάτων αφορά έντονα τις χώρες μας. Δεν χρειάζονται ρητορικές παρεμβάσεις αλλά ουσιαστικά μέτρα, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν οι προεδρίες μας» υπογράμμισε, επίσης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στη συνάντηση στο ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών Φαρνεζίνα, έγινε επίσης αναφορά στη σημασία της θαλάσσιας πολιτικής, της αλιείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και στην κοινή πρωτοβουλία για την Αδριατική και το Ιόνιο.

«Γνωρίζουμε καλά και τη σημασία των θαλάσσιων ζωνών, της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, της υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο» σημείωσε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Με αναφορά στην ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας έθιξαν αναλυτικά, κατά τη συζήτησή τους, και το θέμα της διαδικασίας για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, τόσο η Φεντερίκα Μογκερίνι όσο και ο ΒαγγέληςΒενιζέλος υπογράμμισαν ότι πρέπει να τύχουν σεβασμού και εγγύησης η εδαφική ακεραιότητα, η κυριαρχία, η δημόσια τάξη και η ασφάλεια των πολιτών της χώρας αυτής.

«Στηρίζουμε τη δήλωση των τριών συναδέλφων μας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Γερμανίας» τόνισε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο έλληνας αντιπρόεδρος πρόσθεσε ότι «η μεταβατική κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει με συναινετικό τρόπο και να εκφραστούν όλες οι δυνάμεις της Ουκρανίας».

«Αυτό αφορά και τον ελληνικό πληθυσμό στη Μαριούπολη, την Οδησσό και τις άλλες περιοχές όπου έχουμε συμπαγείς ελληνικές κοινότητες» επισήμανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να λυθεί το οικονομικό πρόβλημα της χώρας με οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων παραγόντων, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά όχι μόνο, ώστε τα μέτρα που θα ληφθούν να τα αντέξει η ουκρανική κοινωνία.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για την ανάγκη να ξεπερασθεί η αποκλειστική εμμονή στην πολιτική λιτότητας, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα η ΦεντερίκαΜογκερίνι, η ίδια τόνισε ότι «η Ιταλία θα ζητήσει περισσότερη ευελιξία στην ερμηνεία των οικονομικών παραμέτρων που έχει θέσει η Ευρώπη, ώστε να ευνοηθεί η πολιτική των επενδύσεων και η απασχόληση».

«Χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα η Ελλάδα μας θα προστατέψει τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες της. Η προτεραιότητά μας είναι η εγγύηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις δυο προεδρίες μας, με την Ιταλία συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργασθούμε για να πετύχουμε περισσότερη ευελιξία και ανάπτυξη» συμπλήρωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Η συζήτηση υπέρ ή κατά της λιτότητας ανήκει στο παρελθόν» υποστηρίζει η Μογκερίνι

Το πρωί της Παρασκευής,μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της ηγετικής ομάδας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος,η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι«έχουμε αφήσει πίσω μας πλέον την συζήτηση υπέρ ή κατά της λιτότητας».

«Πρέπει να αλλάξουν οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική που εφαρμόσθηκε έως τώρα», πρόσθεσε η Μογκερίνι, σύμφωνα με την οποία «το κύριο ζητούμενο, τώρα, δεν είναι να αξιολογήσουμε τις μέχρι τώρα πολιτικές, οι οποίες χαρακτηρίσθηκαν από μεγάλες ελλείψεις και από μη ενδεδειγμένες επιλογές σε ότι αφορά την περίοδο εφαρμογής τους. Πρέπει να ασχοληθούμε με την πολιτική που θα εφαρμοσθεί στο μέλλον».

Η 40χρονη υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι «το θέμα δεν είναι να αμφισβητήσει η Ρώμη τη βούληση να τύχουν σεβασμού οι παράμετροι που έχουν τεθεί, αλλά να υπογραμμιστεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι όλοι χρειάζονται περισσότερη ευελιξία».