Πάνω από 10 ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα προερχόμενα από τον ρωσικό εναέριο χώρο εισήλθαν σε αυτόν της Ουκρανίας και πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τμήματα της περιοχής της Κριμαίας, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική συνοριοφρουρά.

Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι ρώσοι στρατιωτικοί παρακώλυσαν το έργο ουκρανών συνοριοφρουρών στην πόλη Σεβαστόπολη, όπου εδρεύει μεγάλο μέρος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Νωρίτερα ο Στόλος της Μαύρης Θάλασσας διέψευσε ότι είχε οιοδήποτε ρόλο στην κατάληψη μιας βάσης της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας κοντά στη Σεβαστόπολη.

Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία — όπου δύο αεροδρόμια κατελήφθησαν νωρίτερα από ενόπλους.

«Αυτές είναι χωριστές ομάδες οι οποίες διοικούνται από το Κρεμλίνο», υποστήριξε ο Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ενέργειες εμποδίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο ίδιος είπε ότι τα αεροδρόμια της Κριμαίας τα οποία είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν ομάδες ενόπλων στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστόπολη βρίσκονται εκ νέου υπό τον πλήρη «έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

Νωρίτερα,  το πρακτορείο Interfax είχε ανακοινώσει ότι ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. 

Η εξέλιξη αυτή με την κατάληψη δύο αεροδρομίων στην δημοκρατία της Κριμαίας, προκάλεσε την αντίδραση του Κιέβου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ κατήγγειλε την κατάληψη των αεροδρομίων ως «ένοπλη εισβολή και κατοχή». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ένοπλοι που κατέλαβαν τους δύο κρίσιμους αερολιμένες της χερσονήσου, «προέρχονταν από τη Ρωσική Ομοσπονδία». 

Εκπρόσωπος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, πάντως, διέψευσε ότι μονάδες κινήθηκαν προς το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης. 

Αυτόπτης μάρτυρας στο αεροδρόμιο της Συμφερούπολης, δήλωσε στο Reuters ότι οι ένοπλοι, οι οποίοι φέρουν πλήρη εξοπλισμό μάχης και κρατούν πολυβόλα και αυτόματα όπλα, κινούνται ελεύθερα εντός και εκτός του πύργου ελέγχου.

Eνας από αυτούς, ονόματι Βλαντίμιρ, είπε ότι είναι εθελοντής και τους βοηθάει.

«Είμαι μαζί με την Λαϊκή Πολιτοφυλακή της Κριμαίας. Είμαστε απλοί άνθρωποι, εθελοντές...Βρισκόμαστε εδώ στο αεροδρόμιο για την τήρηση της τάξης. Θα καλωσορίσουμε τα αεροπλάνα με ένα ωραίο χαμόγελο--το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά», είπε.

Το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κριμαίας λειτουργεί κανονικά, επιβεβαίωσε και δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην περιοχή, παρά την παρουσία ενόπλων από τα ξημερώματα.

Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο επιτρέπεται και οι επιβάτες πραγματοποιούν χωρίς πρόβλημα τις απαραίτητες διαδικασίες για την επιβίβασή τους στις πτήσεις, είπε ο ίδιος δημοσιογράφος, ο οποίος ωστόσ τόνισε ότι περίπου 12 ένοπλοι βρίσκονται έξω από τον χώρο του αεροδρομίου στην περίμετρό του.

Οπως μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο Interfax, μία ομάδα περίπου 50 ένοπλων ανδρών φορώντας στρατιωτικές στολές κατέλαβαν το κύριο αεροδρόμιο στη Συμφερόπολη της Κριμαίας.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, μετέδωσε ότι οι 50 ένοπλοι άνδρες έφτασαν με τρία φορτηγά στο αεροδρόμιο και το κατέλαβαν. 

Σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το πρακτορείο αναφέρει ότι ορισμένοι από μια ομάδα ανθρώπων που κατευθύνονταν προς το αεροδρόμιο έφεραν το σύμβολο του ρωσικού ναυτικού. 

Μέρος του στόλου της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα έχει ως βάση τη Σεβαστούπολη στην Κριμαία. 

To συμβάν στο αεροδρόμιο είναι ενδεικτικό του ποιος έχει τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Κριμαίας τα τελευταία 24ωρα.

Το πρωί της Πέμπτης, σε μια δραματική κλιμάκωση της έντασης που καταγράφεται στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες και ιδίως στην Κριμαία τις τελευταίες ημέρες, ένοπλοι - φορώντας στρατιωτικά αλλά χωρίς διακριτικά - κατέλαβαν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κτίριο του κοινοβουλίου. 

Η αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας ήδη από την Τετάρτη υπήρξε θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας και σε φιλορώσους οπαδούς της απόσχισης της περιοχής, ωστόσο τα γεγονότα της Πέμπτης πυροδότησαν αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι τα κτίρια του Ανωτάτου Σοβιέτ και του υπουργικού Συμβουλίου της Κριμαίας, δηλαδή τα τοπικά όργανα νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας που εδρεύουν στην πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Συμφερούπολη, ελέγχονται από «δυνάμεις αυτοάμυνας του ρωσόφωνου πληθυσμού». 

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως οι αστυνομικές αρχές της χώρας τέθηκαν σε ύψιστο συναγερμό μετά την κατάληψη της Βουλής στην Κριμαία.

Σε αυστηρή προειδοποίησή του, την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία «θα υπερασπισθεί τα δικαιώματα των συμπατριωτών της με σθεναρό και ανυποχώρητο τρόπο». Παράλληλα έγινε γνωστό πως οι μοίρες της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, που εδρεύουν στα δυτικά, τέθηκαν σε κατάσταση μάχης.

Σε απάντηση όλων αυτών ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάνταρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος έχει αναλάβει και την ευθύνη των ενόπλων δυνάμεων, προειδοποίησε πως οποιαδήποτε κίνηση του ρωσικού στρατού έξω από τα όρια της στρατιωτικής βάσης που διατηρεί η Μόσχα στην Κριμαία θα θεωρηθεί «επιθετική ενέργεια».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης οι βουλευτές της αυτόνομης δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μελλοντικό καθεστώς της ρωσόφωνης ουκρανικής δημοκρατίας, ανακοινώνοντας ότι στις 25 Μαΐου -ανήμερα των προεδρικών εκλογών- στήνει κάλπες στη χερσόνησο για τη διεύρυνση της αυτονομίας της.

οι βουλευτές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας αποφάσισαν κατόπιν ψηφοφορίας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για τη βελτίωση του καθεστώτος της αυτονομίας και τη διεύρυνση των εξουσιών του», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τοπικής Βουλής.

«Η ειρήνη στην Κριμαία απειλείται λόγω της αντισυνταγματικής κατάληψης της εξουσίας στην Ουκρανία από ακραίους εθνικιστές που υποστηρίζονται από ένοπλες συμμορίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία γίνεται λόγος για πολιτικό εξτρεμισμό και βία που μπορεί να οδηγήσει την Ουκρανία «σε απόλυτο χάος, αναρχία και οικονομική καταστροφή».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από