Τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, έθεσαν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου την Παρασκευή, σε μια κλιμάκωση της κυβερνητικής κρίσης που έχει ξεσπάσει μετά την απόρριψη το βράδυ της Πέμπτης από τη Βουλή του κρίσιμου για τις σχέσεις με την τρόικα νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης υποστήριξε πάντως πως ήταν η αποχώρηση των τεσσάρων υπουργών του ΔΗΚΟ (Υγείας, Ενέργειας, Αμυνας και Παιδείας) από την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη – λόγω της διαφωνίας του κόμματος με τους χειρισμούς του στο Κυπριακό – που είχε ως συνέπεια να θέσουν και οι υπόλοιποι υπουργοί τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προέδρου.

Οπως ανέφερε ο Χρ. Στυλιανίδης, ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους υπουργούς, λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν και των ανειλημμένων υποχρεώσεών του στο εξωτερικό, καθώς αναχωρεί την ερχόμενη εβδομάδα για το Δουβλίνο, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να οριστικοποιήσει τις αποφάσεις του, τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε εάν ο ανασχηματισμός θα αφορά ολόκληρο το υπουργικό ή μόνο τους υπουργούς του ΔΗΚΟ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες σχετικά με το ενδιαφέρον του για τη θέση επιτρόπου της ΕΕ, σημείωσε ότι το καθήκον του, ενόψει και των εξελίξεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, του επιβάλλει να παραμείνει στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν φυσικά ανανεωθεί η εντολή του.

Όπως ανέφερε το ΚΥΠΕ, λίγο πριν τις 10:30 ξεκίνησε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που εξέτασε την κατάσταση μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τις αποκρατικοποιήσεις από τη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση στέλνει στη Βουλή νέο διαφοροποιημένο νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών.

Στο νέο νομοσχέδιο θα ενσωματωθούν οι τροπολογίες για τις οποίες δόθηκε η συγκατάθεση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαβουλεύσεις με τα κόμματα.

«Ελπίζουμε να έχουμε τη συγκατάθεση της Βουλής, έτσι ώστε να μην έχουμε παρατράγουδα που επηρεάζουν την αξιοπιστία και το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μία στιγμή που, ήδη, ανακτά την αξιοπιστία της και σταθεροποιείται η κατάσταση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σημειώνοντας ότι οι «εξελίξεις είναι δραματικές».

Στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η διατήρηση του ρόλου της Βουλής καθ’ όλη τη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων είναι διασφαλισμένα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση των τροπολογιών είναι προϋπόθεση για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου.

Η Βουλή ενδέχεται να συνεδριάσει για να εξετάσει το νομοσχέδιο σήμερα ή, κατά πάσα πιθανότητα, την Τρίτη 4 Μαρτίου.

Οι εξελίξεις υπήρξαν αν όχι δραματικές, σίγουρα όμως ραγδαίες μετά την απόρριψη του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών το βράδυ της Πέμπτης, καθώς τέθηκε εν αμφιβόλωη καταβολή της τέταρτης δόσης του δανείου από το Μηχανισμό Στήριξης, αφού η τρόικα είχε εξαρτήσει την εκταμίευσή του από την έγκριση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο απορρίφθηκε με 25 ψήφους υπέρ, 25 κατά και με 5 αποχές.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, 3 βουλευτές του ΔΗΚΟ (Νικόλας Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Φυττής και Γιώργος Προκοπίου) ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης και ο ανεξάρτητος βουλευτής (που έχει διαγραφεί από το ΑΚΕΛ) Ζαχαρίας Κουλίας.

Κατά ψήφισαν οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Νίκος Κουτσού που εκφράζει τη Συμμαχία Πολιτών.

Αποχή τήρησαν πέντε βουλευτές του ΔΗΚΟ (Μάριος Κάρογιαν, Αθηνά Κυριακίδου, Φύτος Κωνσταντίνου, ‘Αγγελος Βότσης και Αντώνης Αντωνίου).-

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ψηφοφορία μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την Βουλή.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό, τα οποία γράφουν «Βουλευτές προστατέψτε τον τόπο», «Αποκρατικοποίηση=ακριβότερο ρεύμα», «Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΑΗΚ» και «Δεν προσφερόμαστε για πώληση».