Τα υπουργεία Οικονομικών της Γερμανίας και της Φινλανδίας επέκριναν έντονα την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της για λήψη μέτρων λιτότητας από τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα, θεωρώντας ότι κακώς δόθηκε στη Γαλλία και την Ισπανία πρόσθετο χρονικό περιθώριο για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Με οκτασέλιδο υπόμνημά τους, το οποίο εστάλη σε όλες τις πρωτεύουσες των 28 χωρών της ΕΕ και συζητήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες από τους αναπληρωτές των υπουργών Οικονομικών, τα δύο υπουργεία κατηγορούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι χρησιμοποίησε «μία κάπως αυθαίρετη προσέγγιση» όταν έδωσε δημοσιονομική ευελιξία στη Μαδρίτη και το Παρίσι, και θεωρούν ότι χρειάζεται «ένα τρίτο μάτι» για να διασφαλίσει ότι οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν σωστά τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

«Από το 2012, η Επιτροπή άλλαξε ουσιαστικά τον τρόπο που κρίνει, αν ένα κράτος-μέλος έχει λάβει ‘αποτελεσματική δράση’ για να συμμορφωθεί (με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ). Οι πρόσφατες αλλαγές στη μεθοδολογία συνεπάγονται τον κίνδυνο εξασθένησης των νέων ενισχυμένων (κανόνων) στο στάδιο της εφαρμογής τους», αναφέρει το υπόμνημα που είναι σε γνώση της εφημερίδας.

Η θέση αυτή των Γερμανών και των Φινλανδών είναι πιθανόν, αναφέρει το δημοσίευμα, να αναζωπυρώσει την έντονη αντιπαράθεση σχετικά με το εάν η αντιμετώπιση της κρίσης κυρίως με πολιτικές λιτότητας επέτεινε την οικονομική στασιμότητα στην Ευρωζώνη.

Μία συζήτηση που σε μεγάλο βαθμό υποχώρησε πέρυσι, μετά την παραχώρηση από τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν επιπλέον χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στη Γαλλία, την Ισπανία και τέσσερις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Το υπόμνημα εμφανίζεται την εβδομάδα που ο κ. Ρεν ανακοίνωσε τις προβλέψεις για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, οι οποίες έδειξαν ότι η Γαλλία και η Ισπανία, παρά την διετή παράταση, δεν επιτυγχάνουν τη μείωση των ελλειμμάτων τους, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ.

Η Γαλλία, που πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2015, προβλέπεται να έχει έλλειμμα 3,9%. Η Ισπανία, η οποία πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2016, προβλέπεται να έχει έλλειμμα 6,5% το επόμενο έτος.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εμπλέκεται στην κρίση των δημοσιονομικών πολιτικών, δήλωσε ότι οι αλλαγές στις αξιολογήσεις από το επιτελείο του Ρεν είχαν ως στόχο να καταλήξουν σε πιο δίκαιη εκτίμηση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών των χωρών.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του φινλανδικού υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε το υπόμνημα ως «τεχνική συμβολή» στις εν εξελίξει επισκοπήσεις των κανόνων της ΕΕ, αλλά παραδέχθηκε ότι αυτό αντανακλά τη δυσφορία στο Ελσίνκι για τον τρόπο εφαρμογής τους από την Επιτροπή.

«Η ανησυχία μας είναι ότι οι κανόνες και οι διαδικασίες γίνονται όλο και πιο πολύπλοκοι, ώστε είναι δύσκολο να τους καταλάβουν τρίτοι. Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια», δήλωσε ο αξιωματούχος, ενώ το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασε.

Το υπόμνημα αναφέρει ότι κατά την προσπάθεια να διαπιστωθεί αν μία χώρα έχει κάνει αρκετή προσπάθεια, αντί (να αξιολογηθούν) τα πραγματικά (δημοσιονομικά) αποτελέσματα, το επιτελείο του Ρεν εφαρμόζει πολύ υποκειμενικά τους κανόνες της ΕΕ.

«Το πλαίσιο της δημοσιονομικής εποπτείας στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, όπως καταγράφεται (στους κανόνες) βασίζεται σαφώς στα δημοσιονομικά αποτελέσματα [..] παρά στα δημοσιονομικά μέτρα», αναφέρεται.

Επιπροσθέτως, το υπόμνημα υποστηρίζει ότι οι Αρχές της ΕΕ δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν σε ποιο βαθμό η αποτυχία μίας χώρας να επιτύχει τους στόχους οφείλεται στην αδράνεια της κυβέρνησης και σε ποιο βαθμό σε εξωτερικά οικονομικά σοκ.

«Είναι αδύνατο να κριθεί με ακρίβεια σε ποια έκταση οι δημοσιονομικές αστοχίες οφείλονται σε παράγοντες που είναι έξω από τον έλεγχο της κυβέρνησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Το υπόμνημα υποστηρίζει ότι ο νέος τρόπος κρίσης των κανόνων για το έλλειμμα από την Επιτροπή είναι τόσο πολύπλοκος, ώστε οι εθνικές πρωτεύουσες δεν μπορούν να τον κατανοήσουν – τον χαρακτηρίζει «ουσιαστικά ένα μαύρο κουτί» – και προτείνει να συμμετάσχουν ένας εξωτερικός Οργανισμός ή εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια στον έλεγχο της εργασίας που γίνεται από τις Βρυξέλλες.

Μία τέτοια κίνηση θα αποτελούσε έναν χωρίς προηγούμενο σφετερισμό αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει το δημοσίευμα των Financial Times.