Στη Ρώμη βρίσκεται από σήμερα αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ με επικεφαλής τον Βαγγέλη Βενιζέλο προκειμένου να συμμετάσχει στο εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Συνέδριο θα ανακηρύξει επίσημα τον Μάρτιν Σουλτς κοινό υποψήφιο του ΕΣΚ για τις ευρωεκλογές με δέκα προοδευτικές προτάσεις προς τους ευρωπαίους πολίτες. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει απόψε σε δείπνο εργασίας των Σοσιαλιστών ηγετών, ενώ αύριο θα μιλήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου.

Στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εντάχθηκε το ιταλικό Δημοκρατικό Κόμμα, η κύρια δύναμη της Κεντροαριστεράς στην Ιταλία. Η απόφαση ελήφθη από τον ηγέτη του κόμματος και νέο πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, παρά το γεγονός ότι στην ιδρυτική διακήρυξη του PD που υπεγράφη πριν από επτά χρόνια αποκλείεται ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας, τόσο με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, όσο και με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού για την Ευρώπη.

Δεν αποκλείεται μάλιστα το ευρωψηφοδέλτιο του PD να συνοδεύεται από τη φωτογραφία του Σουλτς, ο οποίος με το 25% του PD στην Ιταλία ενισχύει τις πιθανότητες που έχει να διαδεχθεί αυτός και όχι κάποιος από τους αντιπάλους τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η δεξαμενή του 25%, πάντως, δεν θα δοθεί χωρίς ανταλλάγματα. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές πρόκειται να τροποποιήσουν το δικό τους όνομα. Στο σύμβολο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα παραμείνει το αρκτικόλεξο PES (Party of European Socialists), όπως θα παραμείνει και το κόκκινο φόντο. Αυτό που θα προστεθεί είναι η φράση «socialists and democrats», σοσιαλιστές και δημοκράτες.

Στην αντιπροσωπεία του ΠαΣοΚ συμμετέχουν η Συλβάνα Ράπτη ως επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών, η Αννα Καραμάνου ως αντιπρόεδρος του PES, ο Νίκος Ανδρουλάκης γραμματέας του κόμματος, ο Χρήστος Δερβένης ως πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και η Χριστίνα Μανωλοπούλου, υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΠαΣοΚ.