Από τη μία, οι ιατρικές, ηθικές και κοινωνικές ενστάσεις κατά των νέων τεχνολογιών πληθαίνουν στην επιστημονική κοινότητα, αλλά το ίδιο συμβαίνει και με τους υποστηρικτές τους. Πολλοί ακαδημαϊκοί, επιστήμονες και νομοθέτες επισημαίνουν ότι αυτό που πρέπει να προτάξουμε είναι η εφαρμογή των συγκεκριμένων τεχνικών στη θεραπεία ασθενών και όχι στην τροποποίηση γενετικών χαρακτηριστικών αγέννητων παιδιών, καθώς αυτό εμπεριέχει πολλούς σοβαρούς κινδύνους.

Από την άλλη, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία, υπάρχει πλήθος προτάσεων για επεμβάσεις στα μιτοχόνδρια και για κλινικές δοκιμές.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Ορεγκον στις ΗΠΑ «δημιούργησαν» εργαστηριακά πέντε πιθήκους μακάκους με μία από αυτές τις τεχνικές. Οι τέσσερις είναι τώρα ενήλικοι και οι πέντε χαίρουν άκρας υγείας. Αλλά πρέπει να περάσουν χρόνια για να δουν πώς θα επηρεαστούν οι επόμενες γενιές. Σε αντίστοιχες προσπάθειες με ανθρώπινα γονιμοποιημένα ωάρια, οι ίδιοι ερευνητές έχουν εντοπίσει επικίνδυνες ανωμαλίες, που δεν εντόπισαν στους πιθήκους.