Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επιθυμούν να δουν κάποιες αλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιστεύουν ότι αυτό είναι δυνατόν να επιτευχθεί.

«Πιστεύω ότι αυτό που προτίθεμαι να κάνω, το είδος των αλλαγών τις οποίες επιθυμεί η Βρετανία, είναι εφικτές, κατορθωτές και πραγματοποιήσιμες», είπε ο βρετανός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε στο Λονδίνο με την γερμανίδα καγκελάριο.

«Θα οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα πριν από τα τέλη του 2017 και θα δώσουμε στους Βρετανούς» τη δυνατότητα να εκφραστούν για το αν επιθυμούν να παραμείνει η χώρα τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να αποχωρήσει, υπενθύμισε ο Κάμερον.

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία, τόνισε πως η Γερμανία επιθυμεί «ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της ΕΕ» το οποίο θα συμβάλλει στην επίτευξη των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ενισχυθεί η ένωση των 28 κρατών.

Η Μέρκελ, μίλησε ενώπιον των βρετανών βουλευτών.

Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στα αγγλικά η Μέρκελ μίλησε στη γερμανική γλώσσα στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων και τόνισε ότι θεωρεί τη Βρετανία έναν σημαντικό σύμμαχο που μπορεί να συμβάλει να οικοδομηθεί μια ισχυρή και ανταγωνιστική ΕΕ. Η καγκελάριος έκανε την αποφώνησή της, επίσης, στα αγγλικά.

«Ενωμένοι και αποφασισμένοι μπορούμε να αποτελέσουμε υπόδειγμα για άλλες περιοχές του κόσμου. Αυτό και τίποτα λιγότερο θα έπρεπε να είναι ο κοινός μας στόχος, τον θεωρώ μια αποστολή για τη γενιά μας» ανέφερε η Μέρκελ.

«Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός χρειαζόμαστε ένα ισχυρό Ηνωμένο Βασίλειο με μια σθεναρή φωνή εντός της ΕΕ. Εάν το έχουμε αυτό θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος όλων».

Η Μέρκελ επισήμανε ότι μια Ευρώπη χωρίς σύνορα είναι ένα σπουδαίο επίτευγμα, αλλά πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν το θάρρος να τοποθετηθούν εναντίον των «καταχρήσεων» και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν ενσκήψει.

Η Μέρκελ έκανε την ομιλία αυτή στο Ουέστμινστερ μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε με τον συντηρητικό πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Κάμερον, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και από την άνοδο του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα για να ερωτηθούν οι Βρετανοί εκλογείς εάν θέλουν η χώρα τους να παραμείνει ή όχι στην ΕΕ το 2017.

«Ορισμένοι ανέμεναν η ομιλία μου να ανοίξει τον δρόμο για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική οι οποίες θα ικανοποιούσαν κάθε είδους επιθυμίες της Βρετανίας, πραγματικές ή υποτιθέμενες. Φοβάμαι ότι πρόκειται να απογοητευθούν»είπε η καγκελάριος της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιεί μια 24ωρη επίσκεψη στη Βρετανία.

«Άλλοι ανέμεναν το ακριβώς αντίθετο, ήλπιζαν ότι θα παρέδιδα ένα απλό και σαφές μήνυμα εδώ στο Λονδίνο, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη δεν προτίθεται να δώσει κανένα αντάλλαγμα για να κρατήσει τη Βρετανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Φοβούμαι ότι οι ελπίδες αυτές θα διαψευστούν», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από