Το παζλ των υποψηφιοτήτων για την Περιφέρεια Αττικής – όπου πολιτικά αναμένεται να δοθεί η «μητέρα των μαχών» στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς σε αυτήν ψηφίζει το 1/3 του εκλογικού σώματος – ολοκληρώνεται με την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου από την πλευρά της ΝΔ.Με την επιλογή του κ. Κουμουτσάκου ο Αντώνης Σαμαράς λύνει τον γρίφο για τον γαλάζιο υποψήφιο και, παράλληλα, επιχειρεί να βάλει τέλος στις εσωκομματικές φωνές που προέκριναν τη στήριξη του Γιάννη Σγουρού. Ο νυν περιφερειάρχης καλωσόρισε τον συνυποψήφιό του στην προεκλογική αρένα, επιλέγοντας να κινηθεί από την πρώτη στιγμή σε χαμηλούς τόνους. Την ίδια ώρα, πάντως, ενισχύεται το κίνημα των δημάρχων (ακόμη και γαλάζιας προέλευσης) που στηρίζουν την επανεκλογή του κ. Σγουρού

Με την υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου ο κ. Σαμαράς εκπέμπει σαφές μήνυμα ότι αντιμετωπίζει τη μάχη των περιφερειών πρωτίστως ως πολιτική μάχη, από την οποία δεν μπορούσε να απουσιάζει η ΝΔ. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο κρίθηκε μάλιστα αναγκαίο να λήξει άμεσα η εκκρεμότητα της Περιφέρειας Αττικής, καθώς οδηγούσε σε έναν γαλάζιο διχασμό με επίκεντρο την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού, αποσυντονίζοντας τον κομματικό μηχανισμό και προκαλώντας σύγχυση στη γαλάζια βάση.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ. «Η Αττική είναι κατεξοχήν μια περιφέρεια με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης κονδυλίων από την Ευρώπη. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας άνθρωπος με γνώση της Ευρώπης που μπορεί να ξεκολλήσει ζητήματα. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος και στο παρελθόν είχε καταλάβει κεντρικές θέσεις στην πολιτική σκηνή. Είναι επιλογή που δίνει ανάσα ανανέωσης», φρόντισε να διαμηνύσει ήδη από χθες ο Πρωθυπουργός, ζητώντας ουσιαστικά και την ενεργοποίηση του κομματικού μηχανισμού της Αττικής για τη στήριξή του.

Η υποψηφιότητα του κ. Κουμουτσάκου επισημοποιείται σήμερα, σε συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Ουσιαστικά όμως κλείδωσε προχθές το απόγευμα στο Στρασβούργο, με τη θετική απάντηση που έδωσε ο ευρωβουλευτής στον Πρωθυπουργό, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την τοποθέτηση του Μάριο Μόντι ως επικεφαλής ομάδας εργασίας για τη μελλοντική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων.

Ο κ. Κουμουτσάκος μετέβη στο Στρασβούργο αποκλειστικά για μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, κατά την οποία εξετάστηκαν τα υπέρ και τα κατά της υποψηφιότητάς του πριν συμφωνήσει να αναλάβει το βάρος της γαλάζιας εκστρατείας για την Περιφέρεια Αττικής και, εν πολλοίς, τον ρόλο του κεντρικού πρωταγωνιστή από την πλευρά της ΝΔ στο μέτωπο των περιφερειακών εκλογών. Είχε προηγηθεί το οριστικό ναυάγιο στις διαβουλεύσεις με τον δήμαρχο Περιστερίου Ανδρέα Παχατουρίδη –οι οποίες έδειχναν ατέρμονες, προκαλώντας την έντονη ενόχληση του Πρωθυπουργού.

Από το γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα Κουμουτσάκου θα συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ και θα περιορίσει τις διαρροές συντηρητικών ψηφοφόρων προς άλλους υποψηφίους στην Περιφέρεια Αττικής, οι οποίοι «αλιεύουν» κυρίως στις δεξιές δεξαμενές (Νίκος Νικολόπουλος, Παύλος Χαϊκάλης, Ηλίας Παναγιώταρος). Παράλληλα, επενδύουν στο μετριοπαθές προφίλ του ευρωβουλευτή για την προσέγγιση κεντρώων ή κεντροαριστερών ψηφοφόρων, πολύ περισσότερο εάν αναδειχθεί σε έναν από τους δύο μονομάχους του β’ γύρου -απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό ή στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η περίπτωση του κ. Κουμουτσάκου είχε εξεταστεί από το γαλάζιο επιτελείο και για τον Δήμο Αθηναίων, χωρίς τελικώς να προκριθεί. Κομματικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί ότι ο –καραμανλικών καταβολών –ευρωβουλευτής αποδέχθηκε να δώσει τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής καθώς έκρινε ασύμφορο το οικονομικό βάρος που θα έπρεπε να σηκώσει για μια πανελλαδική καμπάνια για τις ευρωεκλογές με άδηλο αποτέλεσμα. Παράλληλα, όπως αναφέρουν, μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για την περιφέρεια θα αυξήσει την πολιτική και την κομματική μετοχή του για τη διεκδίκηση, μελλοντικά, μιας βουλευτικής έδρας με τη ΝΔ στο Λεκανοπέδιο.