Αν υπάρχει μια φράση η οποία περιγράφει τη χώρα που αφήσαμε πίσω μας είναι η περιβόητη ατάκα του Γιώργου Παπανδρέου «λεφτά υπάρχουν». Την ώρα που την ξεστόμιζε, βέβαια, δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να ακολουθήσει τη δοκιμασμένη μανιέρα του εκάστοτε αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υποσχόταν εύκολες λύσεις. Διαβεβαίωνε τους ψηφοφόρους ότι θα «πατάξει» τη φοροδιαφυγή. Μερικούς μήνες μετά, ωστόσο, υπέγραφε ως πρωθυπουργός το Μνημόνιο –επειδή λεφτά δεν υπήρχαν.

Τα μεταπολιτευτικά ήθη επέβαλαν έναν επιπλέον αυτοματισμό εκ μέρους Αριστεράς και Κεντροαριστεράς: την αγωνιστική ετοιμότητα κατά του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου. Τελευταίος στη μακρά λίστα όσων τη διατυμπάνισαν ο Αλέξης Τσίπρας. Δύο Μνημόνια μετά ο νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει σε πασέ συνταγές της προμνημονιακής εποχής. Σύμφωνα με την πρόσφατη συνέντευξή του, λεφτά συνεχίζουν να υπάρχουν. Στους βυθούς των θαλασσών και στο υπέδαφος. Στην εισφοροδιαφυγή και στην καταπολέμηση της διαφθοράς. Ακόμη και στο συρτάρι του Σόιμπλε. Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και οι ομοιότητες όσων λέει ο Τσίπρας σε συνεντεύξεις, ομιλίες και αγωνιστικές δράσεις με τα όσα έλεγε ο Παπανδρέου πριν από το Καστελλόριζο είναι ανησυχητικά πολλές.

Αλλωστε, ακόμη και η φράση αυτή καθαυτή γίνεται προσπάθεια να αθωωθεί πολιτικά. Οπως έχει πει κι ο Γιάννης Δραγασάκης από τον περασμένο Δεκέμβριο στο left.gr, «αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια πού πάνε τα λεφτά».

Οι ιδιωτικοποιήσεις

Γιώργος Παπανδρέου –Μάρτιος 2008

«Και οι υποψήφιοι αγοραστές καλά θα κάνουν να ξεχάσουν τις ΔΕΚΟ, τα λιμάνια, τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Και θα κάνουν ακόμα καλύτερα να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους τη σαφή προειδοποίηση που τους απευθύνω σήμερα. Ακόμα και αν σήμερα αγοράσουν, από μια κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, αύριο, μετά τις εκλογές, θα βρουν απέναντί τους τη νέα πολιτική πλειοψηφία, τη νέα κυβέρνηση της Αλλαγής, την κυβέρνηση του ΠαΣοΚ»

Αλέξης Τσίπρας –Οκτώβριος 2013

«Οσοι έρθουν να κερδοσκοπήσουν θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας να το υπολογίσουν και δεύτερη φορά. Θα χάσουν τα λεφτά τους, αλλά θα τεθούν και υπόλογοι έναντι του νόμου»

Δηλώσεις μετά την επίσκεψη στον ΑΔΜΗΕ γιατην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Με τον Νίκο Φωτόπουλο στο πλευρό του, φυσικά.

Τα συνδικαλιστικά αιτήματα

Γιώργος Παπανδρέου –Μάρτιος 2008

«Το ΠαΣοΚ είναι στο πλευρό των εργαζομένων, στον αγώνα τους για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα, του δημόσιου ελέγχου επί του ΟΤΕ. Θα σταθούμε δίπλα τους και θα στηρίξουμε τον αγώνα τους με κάθε τρόπο. Διότι αυτός ο αγώνας δεν είναι ένας συντεχνιακός αγώνας, είναι ο αγώνας για τα συμφέροντα της χώρας, ολόκληρης της κοινωνίας».

Το ΠαΣοΚ έχει καταθέσει πρόταση δυσπιστίαςκατά της κυβέρνησης της ΝΔ για την πώληση του ΟΤΕ. Ανάμεσα στα άλλα, λέει από το βήμα της Βουλής

Αλέξης Τσίπρας –Οκτώβριος 2013

«Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται αυτή τη στιγμή μια ολομέτωπη επίθεση. Βρίσκεται στο στόχαστρο του Μνημονίου. […]Ο δικός σας αγώνας είναι μια τεράστια συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή (σ.σ.: εννοεί «μιας Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που να αντιστοιχεί σε ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα»). Είναι ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και της χώρας. Είμαστε στο πλευρό σας».

Από την ομιλία του σε εκδήλωση των διοικητικώντου ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ κατά της διαθεσιμότητας

Η Ελλάδα ενεργειακή υπερδύναμη

Γιώργος Παπανδρέου –Σεπτέμβριος 2009

«Το Αιγαίο θα γίνει ο ενεργειακός δίαυλος πράσινης ενέργειας από τη Μεσόγειο στον Βορρά και θα διασυνδεθεί με τα μεγάλα διευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα. Θα αναπτύξουμε τις υποδομές ανανεώσιμων πηγών στα νησιά μας, με προτεραιότητα στις βραχονησίδες (….). Στόχος μας και δέσμευσή μου, η Ελλάδα να γίνει ένα περιβαλλοντικό πρότυπο, η Δανία του Νότου».

Στην ομιλία του στη ΔΕΘ, λίγους μήνες πριναναλάβει τα ηνία διακυβέρνησης της χώρας

Αλέξης Τσίπρας –Φεβρουάριος 2014

«Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι ο ισχυρός ενεργειακός εταίρος του 2020. Γνωρίζουν οι υπόλοιποι εταίροι ότι η χώρα μας δεσπόζει στη ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη ενεργειακή ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που ξεκινά από το Ισραήλ, περνά από την Κύπρο και περιλαμβάνει το Αιγαίο, το Λιβυκό, το Ιόνιο».

Συνέντευξη στο «Βήμα»

Οι επάρατοι επενδυτές

Γιώργος Παπανδρέου –Απρίλιος 2008

«Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε ότι αυτή η ανάπτυξη εξυπηρετείται με το να πουληθεί, να δοθεί σε κάποια τρίτα χέρια το λιμάνι του Πειραιά. (…). Είναι απαράδεκτη, είναι ανεύθυνη η κερδοσκοπική πολιτική της ΝΔ. Μια πολιτική που βοηθά κάποιους λίγους κερδοσκόπους κι όχι το ευρύτερο συμφέρον του ελληνικού λαού».

Στο λιμάνι του Πειραιά, σε συναυλία που διοργάνωσαν οι λιμενεργάτες

Αλέξης Τσίπρας –Ιούνιος 2013

«Δίνετε έναν άνισο αγώνα απέναντι σε πολύ μεγάλα συμφέροντα, απέναντι σε διαπλεκόμενα συμφέροντα. (…). Και όλα αυτά διότι πίσω από την υπόθεση του χρυσού, πίσω από την υπόθεση της Χαλκιδικής, των Σκουριών, κρύβεται το κέρδος δισεκατομμυρίων ευρώ, κρύβονται σκάνδαλα».

Στους κατοίκους της Ιερισσού, κραδαίνοντας ένα μπουκετάκι λευκά και κόκκινα άνθη