H Κεντρική Επιτροπή του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) της Κύπρου, σε ευρεία ολομέλεια, ενέκρινε την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος για αποχώρηση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, με 97 ψήφους υπέρ και 81 κατά.

Η Πέμπτη πλέον, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Κύπρο, καθώς είναι άγνωστο ποια στάση θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΔΗΚΟ στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ιδιωτικοποιήσεις, που περνά από την κυπριακή Βουλή.

Αν το ΔΗΚΟ ταχθεί υπέρ, το νομοσχέδιο θα περάσει με οριακή πλειοψηφία. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταψηφιστεί, πράγμα που θα έχει συνέπειες στην εκταμίευση της επόμενης δόσης οικονομικής βοήθειας από τον Μηχανισμό Στήριξης, εφόσον η τρόικα έχει θέσει ως προαπαιτούμενο όρο το νόμο, κάτι που προβλέπεται και από το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η Λευκωσία.

Το σχεδόν οριακό αποτέλεσμα στην ΚΕ του ΔΗΚΟ, ανέδειξε και το διχασμό του κόμματος, όπου ως γνωστόν ο πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος με τον αναπληρωτή πρόεδρο Μάρκο Κυπριανού, έχουν στην πράξη, εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις στο ζήτημα της λύσης του Κυπριακού.

Αφορμή ήταν οι διαφωνίες του κόμματος και του ηγέτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, στους χειρισμούς Αναστασιάδη και στο περιεχόμενο του Κοινού Ανακοινωθέντος, με βάση το οποίο ξεκινά ο διάλογος των δύο πλευρών.

Το Εκτελεστικό Γραφείο, την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, σε μια συνεδρίαση που ξεπέρασε τις οκτώ ώρες, είχε υπερψηφίσει την πρόταση Παπαδόπουλου για αποχώρηση από την κυβέρνηση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που κύριο κορμό της έχει το ΔΗΣΥ.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 22 μέλη του Οργάνου, κατά 15 και καταγράφηκαν 2 αποχές.

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου εξέφραζε την εκτίμηση ότι «ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με τη συμφωνία του με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ντερβίς Έρογλου, ακύρωσε στην πράξη την προεκλογική συμφωνία που είχε με το ΔΗΚΟ για το σχηματισμό της κυβέρνησης».

Είναι προφανές ότι η απόφαση -την οποία, από την ημέρα αλλαγής στην κορυφή του ΔΗΚΟ, πολλοί προεξοφλούσαν- αλλάζει το πολιτικό τοπίο στη Λευκωσία και αναμένονται, μέσα στην Πέμπτη, αλυσιδωτές εξελίξεις καθώς εκκρεμεί πλέον η απόφαση των τεσσάρων υπουργών του κόμματος και των τριών προέδρων διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, οι οποίοι καλούνται να παραιτηθούν.

Η απόφαση, δεσμεύει πολιτικά, τους υπουργούς Αμυνας Φώτη Φωτίου, Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη (που είναι μεταξύ των 12 εκλεγμένων μελών του ΕΓ), Υγείας Πέτρο Πετρίδη και Παιδείας Κυριάκο Κενεβέζο.

Επίσης, τους τρεις προέδρους των διοικητικών συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών, δηλαδή τον πρόεδρο της ΑΗΚ (Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου) Γιώργο Πίπη, τον πρόεδρο του ΚΟΤ (Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού) Κώστα Καδή, και τον πρόεδρο του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, Πρόδρομο Προδρόμου.

Για «ξεκάθαρο αποτέλεσμα χωρίς περιθώρια πολιτικής ερμηνείας», μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και μέλος του ΕΓ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η ψηφοφορία ήταν μυστική και πραγματοποιήθηκε μετά από πολύωρη συνεδρίαση της ΚΕ του ΔΗΚΟ, που ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και στη διάρκεια της οποίας, ακούστηκαν οι τοποθετήσεις του προέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου, του αναπληρωτή προέδρου Μάρκου Κυπριανού, του αντιπροέδρου Χρίστου Πατσαλίδη, του γενικού γραμματέα Μαρίνου Μουσιούτα, του πρώην προέδρου Μάριου Καρογιάν αλλά και άλλων 30 στελεχών του κόμματος.

Να σημειωθεί, ότι με βάση το καταστατικό του ΔΗΚΟ, οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής λαμβάνονται με φανερή ψηφοφορία, εκτός εάν μέλη ζητήσουν, η ψηφοφορία να είναι μυστική και το αίτημα αυτό εγκριθεί από το 25% των μελών του Σώματος. Πράγμα που έγινε.

Νωρίτερα βέβαια, ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, είχε πει, ότι «ακόμα και εάν ένα μέλος ζητήσει μυστική ψηφοφορία, τότε η Κεντρική Επιτροπή θα ακολουθήσει αυτήν τη διαδικασία», τονίζοντας παράλληλα, ότι θεωρεί «δεδομένο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι ενωμένο και την επόμενη μέρα της συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής».

Η ευρεία ολομέλεια της ΚΕ του ΔΗΚΟ, αριθμεί 178 στελέχη και περιλαμβάνει, τα 120 αιρετά μέλη της, τα 39 μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, (περιλαμβανομένων υπουργών, βουλευτών, ευρωβουλευτών) και ex officio τους προέδρους των επαρχιακών επιτροπών, τις γραμματείες της Νεολαίας (ΝΕΔΗΚ) υπό τον Γιάννη Παναγιώτου και των Γυναικών (ΓΟΔΗΚ) υπό την Αντιγόνη Παπαδοπούλου, όπως επίσης και τους εκλεγμένους δημάρχους που προέρχονται από το κόμμα.

Στην αρχή της τελικής κρίσιμης διαδικασίας, αναφέρθηκε ότι τα μέλη θα ψήφιζαν μεταξύ δύο προτάσεων: αυτής του προέδρου του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλου και του Εκτελεστικού Γραφείου για άμεση αποχώρηση από την κυβέρνηση και αυτής του αναπληρωτή προέδρου Μάρκου Κυπριανού ο οποίος υποστήριξε -στη διάρκεια της συνεδρίασης- ότι «το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να παραμείνει στην κυβέρνηση, υπό αυστηρούς όρους τους οποίους θα έθετε στον Νίκο Αναστασιάδη».

Η εικόνα που είχε δημιουργηθεί στην ηγετική πυραμίδα του κόμματος ήταν: Από την μια πλευρά ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας και τα περισσότερα στελέχη, και από την άλλη ο αναπληρωτής πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος, οι υπουργοί, οι βουλευτές και ο τέως πρόεδρος του κόμματος.

Τελικά το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε, ότι η μοναδική πρόταση που θα έμπαινε σε ψηφοφορία, ήταν η δική του που εγκρίθηκε την Κυριακή, και προχώρησε στη διαδικασία.

Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ψήφισε, «πακέτο», την παραμονή των μελών διοικητικών συμβουλίων, αλλά την αποχώρηση των προέδρων ημικρατικών οργανισμών -που γράφουμε παραπάνω- οι οποίοι προέρχονται από το ΔΗΚΟ με 99 υπέρ, 76 κατά και 3 αποχές.

Τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Πέμπτης, και εν όψει επισήμων δηλώσεών του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, έλεγε κατ΄ιδίαν ότι «ηπολιτική ηθική και δεοντολογία επιβάλλουν την αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος από την κυβέρνηση» αλλά και ότι «το ΔΗΚΟμε αίσθημα ευθύνης θα συμβάλει στην τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους».

«Η τήρηση των δεσμεύσεων αυτών, αποτελεί το μόνο δρόμο για να βγούμε από την κρίση και το Μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νικόλας Παπαδόπουλος.