Πρόσφατα έθεσε τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου ενώπιον του διλήμματος, που θα πρέπει να απασχολήσει τις περιφερειακές εκλογές, περί του ποιος μαζεύει καλύτερα τα σκουπίδια, ένας μνημονιακός ή ένας αντιμνημονιακός.

Από τα πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ, η Ρένα Δούρου βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας και μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι όταν λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 ήταν εκ των πρωταγωνιστών στο επεισόδιο με τον Ηλία Κασιδιάρη στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

Το νεροπότηρο που άδειασε πάνω της το μέλος της Χρυσής Αυγής προκάλεσε τη συμπάθεια σε σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης, ενώ την ανέδειξε –για κάποιους –και σε ένα είδος συμβόλου έναντι στο ακροδεξιό μόρφωμα. Η 38χρονη τότε Δούρου είχε ήδη εκλεγεί στη Β’ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών στο πλαίσιο της αναμέτρησης του Μαΐου, ενώ διασφάλισε την είσοδό της και στις εκλογές του Ιουνίου 2012.

Λίγες εβδομάδες αργότερα –τον Ιούλιο του 2012 –ταξίδευε στη Λατινική Αμερική για το Παγκόσμιο Αριστερό Φόρουμ και φωτογραφιζόταν με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, από τον οποίο το κόμμα της θα έπαιρνε… φθηνό πετρέλαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε εξάλλου χρίσει σκιώδη υπουργό Εξωτερικών.

Ισως σε αυτό να συνέβαλε και η γλωσσομάθεια αλλά και οι σπουδές της στις Πολιτικές Επιστήμες, με πέρασμα στη διάρκεια αυτών από χώρες όπως Γαλλία, Τουρκία και Αγγλία. Η ίδια είχε ενεργό δράση στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ «κατά της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης» –όπως αναφέρει και στο βιογραφικό της.

Ωστόσο, η δράση της δεν περιορίζεται στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Για παράδειγμα, τον Σεπτέμβριο του 2012 βρίσκεται επικεφαλής πορείας ενστόλων και υπερασπίζεται τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι παράγουν κοινωνική υπεραξία. Σε απόλυτη σύμπνοια με τις επιλογές τής ηγεσίας, επιλέγει το προφίλ της ήπιων τόνων πολιτικού, έτοιμης να δώσει μάχη για τους αντιμνημονιακούς στόχους.